Kan een land zomaar een stuk van Antarctica claimen?

Op Antarctica zijn er stukken land zoals Marie Byrd wat nog niet geclaimd is door een land. Zou Nederland dit eigenlijk gewoon kunnen claimen? Hoe is dit geregeld?
En waarom is dit nog niet geclaimd? Een groot stuk van Antarctica is geclaimd maar dit stuk niet.

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee, een land kan niet zo maar een stuk van Antarctica claimen. Over Antarctica is in 1961 het zogenoemde Verdrag inzake Antarctica gesloten. Het verdrag regelt de internationale relaties ten aanzien van Antarctica. Op https://nl.wikipedia.org/wiki/Antarctica#Territoriale_claims staat over de claims vermeld: "Het Antarctisch Verdrag behoudt de status quo en "bevriest" alle soevereiniteitsclaims voor de looptijd van het verdrag. Tot de "partijen", de landen die het verdrag zijn aangegaan, behoren alle landen met een territoriale claim, maar ook landen zonder claim, die actief zijn in het gebied, zoals België, Nederland, Rusland, de VS en Zuid-Afrika. Artikel IV van het verdrag beschermt zowel de partijen met als die zonder territoriale aanspraken. Hun activiteiten in het kader van het verdrag kunnen niet worden beschouwd als een verzaking aan hun claims danwel als een erkenning van de aanspraken van andere staten. Ook kunnen hun handelingen tijdens de duur van het verdrag niet gebruikt worden om hun positie te staven of om die van andere staten te betwisten. De partijen kunnen tijdens de duur van het verdrag geen nieuwe claims maken of hun bestaande aanspraken uitbreiden." ... Marie Byrdland is (destijds) niet geclaimd omdat het zo afgelegen ligt, volgens https://nl.wikipedia.org/wiki/Marie_Byrdland. ... Correctie: het Verdrag inzake Antarctica is ondertekend te Washington op 1 december 1959, dus niet in 1961.

Toegevoegd op 03 augustus 2018 22:19: tekst
Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Verdrag_inza...
https://nl.wikipedia.org/wiki/Antarctica
https://nl.wikipedia.org/wiki/Marie_Byrdland

Ja, alle landen die het verdrag niet ondertekend hebben kunnen zomaar een stuk claimen. De landen die het verdrag ondertekent hebben eigenlijk ook. Sommige van de leden die in het verdrag zitten hebben zelfs een stuk geclaimd. Nederland heeft ondertekend en zal dus geen claim maken, maar ze zouden het kunnen doen. Dan verbreken ze wel de belofte dat niet te doen. Andere landen die niet dat verdrag ondertekent hebben die stap niet eens en kunnen dus claimen zonder dat ze een belofte breken. --- "Hierbij claim ik Marie Byrdland" Zo dat was makkelijk. --- Of het zinvol is om een stuk land te claimen (ik kan overigens ook heel Duitsland claimen als mijn eigendom, net zo makkelijk) is een andere vraag, maar wellicht wel een goede om je zelf af te vragen. En als je je dat afvraagt en het antwoord(nee is niet zinvol) begrijpt dan zal je begrijpen dat je vraag irrelevant is, of het juiste antwoord irrelevant is. --- maw JA je kan van alles en nog wat claimen, maar het heeft pas zin als je de daad bij het woord voegt en die claim ook uit gaat voeren. In zo'n geval zou je in een conflict terecht kunnen komen met landen of entiteiten die daar anders over denken.

Toegevoegd op 04 augustus 2018 12:27: tekst

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100