Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Hoe hoog ligt Huizen NH tov NAP ?

Verwijderde gebruiker
7 jaar geleden
9.1K
Verwijderde gebruiker
7 jaar geleden
Hoe hoog de huizen liggen in Noord Holland ten opzichte van het NAP, of op welk niveau de plaats Huizen ligt ten opzichte van het NAP?
Verwijderde gebruiker
7 jaar geleden
http://www.ahn.nl/index.html Kijk hier maar eens, ik heb zelf alleen geen idee hoe het werkt.
tinus1969
7 jaar geleden
Welk deel van Huizen?

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (1)

Kijkend op de topografische kaart https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/44/Gem-Huizen-OpenTopo.jpg zie ik in het zuiden van de gemeente Huizen helemaal op de grens met Blaricum de Tafelberg van 36,4 meter boven Normaal Amsterdams Peil (NAP).
Dit is het hoogste punt in de gemeente Huizen, en tevens van Het Gooi als geheel.
“De gemeentegrens tussen Huizen en Blaricum, die precies over de Tafelberg loopt, zal zichtbaar worden gemaakt.” lees ik in: http://www.6fm.nl/nieuws/46571/Tafelberg_krijgt_opknapbeurt.html
Een andere bron http://www.judithschuyf.nl/tag/tafelberg/ vermeldt de hoogte als 36,8 meter.

Nabij het Gooimeer, overblijfsel van het voormalige IJsselmeer, vind je echter dat de bebouwde kom grotendeels op slechts enkele meters boven NAP ligt, pakweg plus 2 à 3 meter zeg maar, en op sommige plaatsen wat hoger.
Op http://www.ahn.nl/index.html kun je de hoogteligging van elk plekje in Huizen nader bekijken.

In het Gooimeer zijn in de “territoriale wateren” binnen de gemeentegrenzen anderzijds zelfs enkele plaatsen waar de bodem ongeveer 16 meter onder NAP ligt. Maar daar staat dan ook bijna die waarde aan meters water boven; het zomerpeil is volgens mijn bron 20 cm onder NAP, en het winterpeil 40 cm onder NAP. (Waarmee die ene hoogtevermelding van 36,8 meter toch ook weer in beeld is.)
(Lees meer...)
7 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding