Zoals dat altijd gaat met geografisch/meteorologische vragen is het antwoord complex en afhankelijk van de tijdspanne waarnaar je kijkt.
1) Op korte termijn is het antwoord een grondig "nee." Vandaag kan het best wat bewolkter zijn dan een week geleden.
2) Op middellange termijn is het antwoord ook "nee," maar niet zo grondig. Er zijn seizoensgebonden verschillen. De exacte uitleg is erg complex, maar heeft voornamelijk te maken met de atmosferische convectiestromingen en de hoeveelheid land op die breedtegraad. Waar er veel land is, zijn de schommelingen doorgaans groter dan waar er zee is, maar de verschillen zijn niet zo groot als je misschien zou verwachten.
3) Op lange termijn is het antwoord "bijna." Over een tijdspanne van meerdere jaren zie je dat de totale hoeveelheid bewolking wel varieert, maar toch vrij constant is met een goede 66% en een standaardafwijking van zo'n 1,5%. Momenteel zitten we in een ietwat dalende trend. Deze schommelingen zijn natuurlijk en worden veroorzaakt door fenomenen als El Nino, vulkaanuitbarstingen ea. Het onderzoek naar de impact van klimaatveranderingen loopt nog.
Om op je andere vragen te antwoorden: Ja, er is meer dan genoeg zeewater om heel de aarde te bedekken met wolken. Dat is echter niet zozeer een globale temperatuurskwestie. Wolken ontstaan voornamelijk door temperatuursverschillen en aangezien de atmosfeer uit verschillende lagen is opgebouwd...
Bron: International Satellite Cloud Climatology Project (onder leiding van NASA).
- Bronnen:
-
http://isccp.giss.nasa.gov/climanal1.html