Hoe noemen of noemden de "Indianen" zich in Noord-Amerika?

De naam "Indiaan" voor de oorspronkelijke Amerikaanse autochtonen is een historische vergissing, maar hoe heten ze eigenlijk?

Weet jij het antwoord?

/2500

Wat wij indianen noemen zijn inderdaad de oorspronkelijke bewoners van Noord Amerika. Zij kennen zelf geen verzamelnaam voor deze volken maar elk volk heeft zijn eigen naam. Dat zijn er veel te veel om hier te noemen maar je vindt ze allemaal in de link.

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_No...

Het woord indiaan is een verzamelnaam van heel veel verschillende groepen 'native americans'. De oorspronkelijke namen van de verschillende groepen zijn een aantal keer veranderd, onder andere door samensmeltingen van verschillende groepen. Ik kan dus niet alle namen gaan opnoemen. Lees daarvoor vooral zelf de bron. Een korte samenvatting: In het Canada leefden de Micmac, Beothuk en Inuït. Rond de Mississippi leefden de Calusa - een groep van verschillende volkeren van vissers en handelaars. In het zuiden van Noord-Amerika, in de buurt van Mexico leefden de Pueblo-volken - dit zijn volken die kleinere dorpen bouwden in plaats van grote complexen. Voorbeelden hiervan zijn de Zuñi, Hopi en de erg bekende Navajo en Apaches. In het huidige Virginia leefden de Powhatan (waar ook Matoaka, beter bekend als Pocahontas, bij hoorde). En natuurlijk heb je nog de Maya's en Azteken. Hoewel ze vooral heel zuidelijk zijn gevestigd, kwamen ze volgens hun eigen volksverhalen uit het noorden.

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Indianen

Alglonkin-indianen. Eskimo-Inuit. Cree,Menomini,Irokezen,Huronen Wyadot,Blackfoot,Okanagen,Ojibwa

Bronnen:
Indianen sprookjes

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100