Hoe komt zuurstof in de oceanen?

Vissen hebben zuurstof nodig om te leven. Dat halen ze uit het water. Maar hoe komt zuurstof in het water terecht. Ik dacht eerst door de planten. Maar zoveel planten zijn er toch niet onder water of wel? De algen blijken zelf veel zuurstof nodig te hebben.

Is misschien oceaanwater zelf in staat om O2 op te nemen? Zo ja, hoe gebeurt dat dan? Of zijn er misschien toch voldoende planten? Zo ja wat is hun aandeel voor het totale zuurstofgehalte?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Zuurstof is oplosbaar in water. De oceanen verkrijgen hun zuurstof dus doordat zuurstof uit de atmosfeer oplost in het water aan de oppervlakte van de oceaan. Dit proces gaat sneller naar mate het water beter wordt geschud (denk aan golven met schuimkoppen). Er wordt ook zuurstof toegevoerd via de rivieren. Dicht aan de oppervlakte zit er dus veel zuurstof in het water. Kom je wat dieper, dan wordt geen zuurstof meer toegevoegd (lager dan enkele tientallen meters komen geen planten of algen eer voor). Er wordt wel zuurstof verbruikt door zuurstofgebruikende organismen die leven van organisch materiaal dat neerdwarrelt vanaf de ondiepere lagen. Op een diepte van 200 tot 1000 meter is de hoeveelheid zuurstof daardoor veel lager dan aan de oppervlakte. Kom je dieper, dan neemt de hoeveelheid zuurstof weer toe. Dat komt doordat oceaanwater aan de polen afkoelt, daardoor een hogere dichtheid krijgt, en dus naar beneden zakt. Het koude, maar nog zuurstofrijke water stroomt op grote diepte terug naar de evenaar. Op die diepte is het zuurstofverbruik erg laag, omdat het meeste voedsel al is verbruikt door de organismen in de hogere lagen. Er komt dus zuurstofrijk water vanaf de polen, en er wordt nauwelijks zuurstof verbruikt, waardoor er redelijk veel zuurstof overblijft. Samengevat zit er dicht aan de oppervlakte veel zuurstof in het water, op grotere diepte (200 tot 1000 meter) veel minder, en op nog grotere diepte weer wat meer, maar nog steeds minder dan aan de oppervlakte.  

Bronnen:
https://en.wikipedia.org/wiki/Oxygen_minimum_zone

Zuurstof komt in de oceaan terecht via fotosynthese door planten en algen. Dit gebeurt tot op diepten waar het licht nog doordringt in het water, en doordat lucht en water aan het oppervlak zich vermengen onder invloed van wind en golven. Hoeveel zuurstof er vrijkomt is te berekenen aan de hand van de groei van planten. Omdat je een bos of de algen in een bepaald stuk water moeilijk kunt wegen, wordt de groei bepaald aan de hand van wiskundige modellen. Volgens deze berekeningen wordt elk jaar 280 miljard ton zuurstof gevormd op aarde. 46% daarvan wordt in zee gevormd. Dat betekent echter niet dat 46% van de zuurstof die de atmosfeer in gaat, door algen geproduceerd is. Er spelen namelijk wel meer dingen een rol, zoals de afbraak van stoffen en de hoeveelheid organische stoffen die in de bodem achterblijft en dus niet met zuurstof wordt afgebroken. De regenwouden op aarde maken de meeste zuurstof per vierkante kilometer aan, maar omdat het oppervlak van de wereldzeeën stukken groter is, wordt er op het land en in de oceanen in totaal ongeveer dezelfde hoeveelheid zuurstof geproduceerd. Algen maken deel uit van een wereldwijde zuurstofcyclus. Soms wordt plaatselijk zo veel zuurstof gevormd, dat het water het niet allemaal kan opnemen; dan verdwijnt de zuurstof in de atmosfeer. Op andere plaatsen wordt zuurstof uit de atmosfeer juist in het water opgenomen. Overigens, doordat het water opwarmt komen er steeds grotere zuurstofarme gebieden bij. Warm water zuigt namelijk zuurstof uit koudere gebieden, die koudere gebieden worden dus zuurstof-armer.

Bronnen:
http://wibnet.nl/natuur/natuurkunde/hoe-wo...
http://www.nationalgeographic.nl/artikel/o...

Een watermolecuul bestaat uit 2 atomen waterstof en 1 atoom zuurstof.

Het licht schijnt op de planten in oceanen, vijvers en rivieren. Bijvoorbeeld op algen of zeewier. Maar water kan ook zuurstof uit de lucht halen.

Bronnen:
https://schooltv.nl/video/hoe-ademen-visse...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100