Is diamant gemaakt van alleen organische resten of kan het ook van alleen anorganisch materiaal zijn gemaakt?

Twee eerdere vragen werden beantwoord met dat diamant van koolstof word gemaakt en van verbrand hout. Maar diamant wordt gevormd op een diepte van zo'n 150 km diepte. Omdat de aarde zelf van nature al koolstof bezit vraag ik me af of diamant ook van anorganische elementen kan zijn ontstaan. Of zijn die plantenresten echt bijna 200 km diep gezakt om daar samengedrukt te worden tot diamant waarna ze naar boven zijn gekomen?

Toegevoegd na 5 minuten:
Daarnaast zijn er misschien zelfs exoplaneten ontdekt die van diamant zijn gemaakt. Dus is het diamant bij ons in de winkel misschien ook alleen van anorganisch koolstof. Of andersoms natuurlijk er is leven op exoplaneten...

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Diamant bestaat uit zuiver koolstof, dus is het (op welke manier dan ook) afkomstig van koolstof bevattende stoffen. In theorie zou diamant kunnen ontstaan wanneer diep in de aarde kalk (calciumcarbonaat) ontleedt. Hoewel kalk een anorganische stof is, wordt kalk alleen gevormd door levende wezens. Dus is het stiekem toch afkomstig uit leven. Diamant kan ook ontstaan wanneer steenkool of grafiet (beide ook van levende wezens afkomstig) of aardolie (idem dito) diep in de aarde ontleedt. het probleem is namelijk dat de enige als anorganisch beschouwde stoffen met koolstof erin (methaan, kooldioxide en koolmonoxide) die in voldoende grote hoeveelheden voorkomen, gassen zijn, dus normaal gesproken niet diep in de aarde terecht komen (tenzij -- alweer -- bij het ontleden van organische resten). Natuurlijk waren er voor er leven bestond ook anorganische koolstofverbindingen (ook wel een paar andere dan de genoemde). Maar behalve zuivere koolstof (= grafiet of diamant) zijn ook de meeste daarvan gassen, zoals HCN = blauwzuur of cyaanwaterstof. En ja, plantenresten kunnen inderdaad zeer diep de aarde in worden getrokken; vulkanen produceren erg veel CO2 gas, waarvan we denken dat dit het product is van ontlede/ verbrande organische resten (inclusief kalksteen). Of die CO2 rechtstreeks van de ontleding van planten; of van kalksteen; of dat er CO2 in de aardrotsen is opgelost, is de vraag, het is alle drie goed mogelijk. Zie de bronnen. Verder: er zijn waarschijnlijk zo enorm veel planeten, dat het (statistisch gezien) heel waarschijnlijk is, dat er elders in de kosmos ook leven is. Of wij dat als leven zouden herkennen (en andersom) is de vraag/ Ook de kans op intelligent leven is niet uitgesloten. Maar de afstanden zijn zo enorm, dat het uiterst onwaarschijnlijk is dat 'wij' ooit in contact komen met ander leven. Toegevoegd na 2 minuten: na de 2e alinea moet nog vermeld worden: de kans dat juist gassen in grote hoeveelheden diep in de aardkorst terecht komen is niet groot: ten eerste zit daar al gesteente (het gas kan alleen in de porien) en bovendien weegt een gas per liter maar weinig, veel minder dan vaste stoffen. je zou enorm veel gas nodig hebben om daar diamant uit te vormen.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Koolstofkringloop
http://www.knmi.nl/cms/content/99805/uitst...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100