Zou er een rechtstreeks verband zijn tussen de aardbevingen in Haïti, Chili en Turkije?

En daarmee bedoel ik een soort van geografische kettingreactie. Uiteraard geen "religieuze verklaring".

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Er zijn een aantal theorieën dat aardbevingen andere aardbevingen kunnen veroorzaken maar die zorgen stuk voor stuk voor de nodige felle discussies. Het gaat dan wel over dezelfde breuklijnen of iig een redelijk lokaal systeem waarbij de spanning tussen 2 platen na een aardbeving zich verplaatst naar een ander punt op de breuklijn tot de hele lijn is verschoven (deze theorie schijnt mensen in Turkije nogal zenuwachtig te kunnen maken daar volgens een van de aanhangers van die theorie Istanbul een forse kans loopt op een zware aardbeving). Haïti, Chili en Turkije liggen nogal ver uit elkaar. Helemaal uit te sluiten is het denk ik niet (het is nog steeds allemaal dezelfde planeet) maar ik schat de kans dat er een verband is tussen die aardbevingen toch dichter bij ''niet''. Verschillende breuklijnen gedragen zich ook anders.

Dat zou eventueel mogelijk zijn dan zou je moeten kijken naar de breuklijnen. Toegevoegd na 5 minuten: als die breuklijnen dicht bij elkaar liggen kan er een keting reactie ontstaan omdat de aarde een gasbol is met daar op drijvende plaaten die langzaam verschuiven

ER wordt gezegd dat die landen allemaal op breuklijnen liggen van de aardkorsten die op het vloeibare binnenwerk van de aarde liggen. Dus wie weet, schuiven die ten opzichte van elkaar. Geologen weten er misschien een wetenschappelijk antwoord op.

Landen zoals die liggen op een breuklijn of er vlak naast, als de ene aardplaat veschuift verschuift de rest mee,misschien niet tegelijk maar het gebeurt wel.

Enkele speculatieve vragen: Onderaardse kernproeven?Of ander onderaards geknoei...onttrekken van enorme massa's aardolie...?

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100