Wat is het verschil tussen een passaat en een moesson?

Graag in makkelijke begrippen :)

Weet jij het antwoord?

/2500

passaat: waait het hele jaar door tussen ITCZ en subtropisch maximum. Moesson: halfjaarlijkse wind die als gevolg van ITCZ 180 graden draait. Toegevoegd na 1 minuut: itcz: Intertropische Convergentiezone

Bronnen:
http://overhoor.tripod.com/vakken/ak/ww-aa-h2.html
https://sites.google.com/site/johannsmeteo...

De passaat is een oostelijke wind die in normale omstandigheden waait over de tropische Stille Oceaan. Hij ontstaat door temperatuurverschillen tussen subtropen en evenaar en de draaiing van de aarde. Ten noorden van de evenaar waait de noordoostpassaat, ten zuiden daarvan de zuidoostpassaat. Deze winden stuwen het warme oppervlaktewater vanaf Amerika in de richting van Azië. Ze waaien op 500 tot 2000 meter hoogte met een gemiddelde snelheid van 20 tot 40 kilometer per uur (de zuidoostpassaat iets meer). De passaat is vaak een zeewind en deze voortdurende (meestal het hele jaar) wind waait vanuit de subtropische hogedrukgebieden in de richting van de intertropische convergentiezone (ITCZ). De moesson is een wind die een half jaar lang uit een bepaalde richting waait. Het kan een zeewind of een landwind zijn. Moessons ontstaan doordat de ITCZ zich niet altijd boven de evenaar bevindt, maar nu eens ten zuiden, dan weer ten noorden ervan ligt. De wind moet om het ITCZ te bereiken de evenaar passeren en draait dan ongeveer 120 graden van richting. Toegevoegd na 13 uur: De "intertropische convergentiezone" is een ontmoetingsgebied van lucht uit het zuidelijk en het noordelijk halfrond. Het wordt gekenmerkt door bewolking en soms zware regen. In deze zone met tropische lagedrukgebieden komen de noordoost- en zuidoostpassaat samen.

Bronnen:
http://www.digischool.nl/ak/onderbouw-vmbo...
http://www.knmi.nl/cms/content/38501/inter...
http://www.weeronline.nl/Passaat/3652/0

Ik denk, dat een passaat duidt op wind die het hele jaar of een deel van het jaar steeds uit dezelfde richting waait, en dat een moesson duidt op droogte of natheid. Er is een natte en een droge moesson. Nemen we de Middellandse Zee, dan zijn de zomers er droog en de winters nat. Dan krijg je de Sahara. Die is vrijwel altijd droog. Nog zuidelijker ligt de Sahel met natte zomers en droge winters. Dat noemen we respectievelijk de natte en de droge moesson.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100