Kan iemand me een lijst geven van metalen van sterk naar zwak?

Ik heb wel eens dat ik zit te denken wat de sterkste metaal is kan iemand me een lijst geven van welke metaal het sterkst is en het zwakst?
- Koper
- Tin
- Zink
- Kobalt
- Brons
- Nog een bekend metaal die ik heb overgeslagen?

Het kan zijn dat ik een stof in het lijstje heb gezet dat geen metaal is, ik weet er niet veel van maar ik ben gewoon benieuwd. :)

Toegevoegd na 2 uur:
In hardheid ;)

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De vraag zoals gesteld is, is inderdaad heel moeilijk te beantwoorden, maar ik waag een poging, in de wetenschap dat het incompleet zal zijn. Eerst moet je weten dat je meerdere manieren hebt om de hardheid te meten: hardheid tegen krassen (diamant is in de schaal van Mohs het hardste materiaal), tegen indruk, en terugslaghardheid. Deze laatste wordt aangeduid als de 'absolute hardheid', en is waarschijnlijk de beste manier om te meten hoe "hard" en materiaal is, als je dat interpreteert in tegenstelling tot "plastisch" of "vervormbaar". Om het nog moeilijker te maken, de hardheid (en dan heb ik het over de absolute hardheid, die schat ik zo'n beetje in jij bedoelt) wordt met verschillende schalen gemeten, die niet gelijk lopen, vanwege verschillende testmethodes. Maar daar houdt het niet op: Je hebt metalen (en materialen) die heel hard zijn, maar dan ook meteen erg bros (dat wordt ook op een andere manier gemeten, door verschillende soorten hardheid te vergelijken) En dan heb je ook metalen die uit één scheikundig element bestaan (b.v. ijzer, koper, magnesium, zie de complete lijst in het vorige antwoord) en legeringen van metalen die in de regel veel harder kunnen worden gemaakt dan een zuiver metaal. Denk hierbij b.v. aan brons, messing, staal, carbide...(hoewel deze 2 laatste ook uit koolstof bestaan, en dat is geen metaal) De manier van bewerken van een metaal heeft ook een enorme invloed op de fysische eigenschappen van metaal, en de metallurgische industrie is hierop gebaseerd. Denk hierbij b.v. aan de manier waarop staal of ijzer worden gehard (b.v. een zwaard of een scheermesje) waardoor precies hetzelfde materiaal totaal andere eigenschappen (waaronder hardheid) krijgt dan een ongehard stuk metaal. En dan heb je natuurlijk ook de invloed van temperatuur! Dus, zoals je leest, onwijs moeilijk om één antwoord te geven!! In ieder geval, van alle zuivere scheikundige metalen in onbewerkte vorm is titanium het allerhardste van allemaal, en de zachtste kwik, die op kamertemperatuur vloeibaar is, dus kan je moeilijk spreken over een 'hard materiaal' ;-) Vele malen harder dan titanium zijn talloze legeringen die andere stoffen dan alleen metalen (met name koolstof) bevatten en op speciale manier worden gemaakt. De klassieke metalen die in de geschiedenis zijn gebruikt voor wapenmakkelij, van zacht naar hard: koper, brons (koper + tin), ijzer en staal.

Metalen, overgangsmetalen, alkalimetalen en aardalkalimetalen: ijzer, aluminium, koper, chroom, nikkel, lood, zink, tin, goud, zilver, platina, brons, messing, inox, soldeersel, kwik, natrium, kalium, magnesium, roentgenium, kobalt, ruthenium, rodium, palladium, osmium, Iridium, hassium, meitnerium, darmstadtium, scandium, titanium, vanadium, chroom, mangaan, Yttrium, Zirkonium, niobium, molybdeen, technetium, cadmium, hafnium, tantalium, wolfraam, renium, rutherfordium, dubnium, seaborgium, borium, hassium, copernicium en roentgenium. Heb je zo een compleet lijstje van metalen?

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Metaal

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100