Wat is een rivierterras en hoe ontstaat het?

Het staat in mijn boek maar ik snap het niet!!

Weet jij het antwoord?

/2500

Een rivierterras is een landvorm die ontstaat als een restant van een vroegere riviervlakte. Ook via Google is veel te vinden over rivierterrassen en het ontstaan ervan!

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Rivierterras

Een rivierterras of een fluviatiel terras is een landvorm die ontstaat als een restant van een vroegere riviervlakte. Het is een relict uit een periode dat een rivier op een hoger niveau in het landschap stroomde. Rivierterrassen zijn slechts een mogelijke manier waarop terrassen in het landschap ontstaan. http://nl.wikipedia.org/wiki/Rivierterras

Bij een lage stroomsnelheid vind er in een rivier sedimentatie plaats. Zo wordt de dalbodem gevormd. De rivier kan in deze dalbodem gaan snijden en zo lager gaan stromen. Het overgebleven gedeelte van de dalbodem is een rivierterras. Dus eigenlijk de oude onderkant van een rivier.

Het is een riviervlakte die niet meer als zodanig in gebruik is. Want de rivier heeft zich dieper heeft ingesneden en is op een lager niveau een nieuwe vlakte gaan vormen. De oude bleef daarbij over als een terrasvormig vlak in de dalwand.

Bronnen:
http://igitur-archive.library.uu.nl/fysgeo...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100