Hoe kan ik een leeuw zien in de vorm van Nederland?

Vandaag zei iemand in de bus dat je in de vorm van Nederland (op een landkaart) een leeuw kunt zien.

Weet iemand misschien waar ik dan op moet letten om dat te zien?

Weet jij het antwoord?

/2500

't Is een beet je ver gezocht, maar het kan zoals op onderstaande afbeelding.

met een beetje (veel) fantasie: Groningen, Friesland, Drenthe de kop. Limburg de voorpoot en Noord Holland + de eilanden de staart Toegevoegd na 4 minuten: oja, moet je ook nog Utrecht als de rug zien, en een opgestoken staart, zoals het plaatje van mn voorganger laat zien

Het betreft hier een oude kaart van 'Leo Belgicus'. Dit stamt uit de tijd dat (een deel van) België en Luxemburg bij de Lage Landen hoorden.

Het is maar hoe ge het wil bekijken… De meesten zien de kop van de leeuw in Groningen en Friesland (niet Drenthewant at had geen rechten) Dat was leuk tijdens de Spaanse Nederlanden en later- Verenigde provinciën. Zie afbeeldingen van de anderen Cartografie en inkleuren van kaarten is mijn hobby .....daarom zoek ik iets wat de meesten niet kennen….. Hondius (ja…De HONDT) uit Gent heeft een andere Leo Belgicus gemaakt: VEEL CARTOGRAFEN WAREN GRAPPENMAKERS!!! 1.De leeuw is net een HOND 2.De kop is niet Friesland-Groningen , maar de Vlaamse expansies : Artesië (beter bekend als Artois) en een stukje Picardië . Dus ....‘t is maar een leeuw hoe je het bekijkt ....maar deze versie heeft de minste onnuttige leemtes. Of hoe een kop een kont kan zijn. De Waddeneilanden zijn hier de staart. De eerste Leo kwam uit 1580 ongeveer en was van Aitsinger. Deze is veel nagemaakt door anderen en soms een beetje aangepast aan omstandigheden en tijd en steeds met verdoken 'spot' op de heersene elite ....die het niet eens door had. Boven : Hondius ongeveer 1625 Onder : de oorspronkelijke Aitsinger -Hohenberg uit 1580 ongeveer.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100