Hoe verklaarden wetenschappers het voorkomen van identieke dier/plantensoorten op verschillende continenten?

wetenschappers die niet geloofden in de theorie van Wegener **

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat kan komen door 1. meevervoerd (bewust of onbewust) door mensen. 2. meegelift (microscopische dier- en plantensoorten) op grotere dieren (vogels e.d.) 3. over landbruggen die niet meer bestaan (alle continenten zaten ooit zelfs aanelkaar vast, als het oercontinent Pangea) Toegevoegd na 1 uur: 4. of ze vliegen zelf natuurlijk naar een ander continent (vogels en insekten)

Die zijn er wel. Zoals de slechtvalk of de noordse stern en de rosse grutto en de verklaring is dat die dieren erg gemakkelijk migreren. Verder zie je juist verschillende soorten op verschillende continenten. Het waren juist de grote verschillen in flora en fauna tussen Indonesische eilanden Oost en West van de Wallace lijn die aanleidig gaven tot theorieen over coninentverschuiving.

(mijn reactie is een vermoeden, moet nog onderzocht worden) ik sluit niet uit dat de mens een handje kan hebben gehad in het meenemen van diersoorten naar andere locaties, en vergeet niet dat continenten in der loop van de jaren uit elkaar gebroken zijn en verplaatst zijn. dit zou een indicatie kunnen zijn waarom diersoorten op verschillende locaties aanwezig zijn. Toegevoegd na 1 minuut: ik had eigenlijk in plaats van "moet nog onderzocht worden" beter kunnen zeggen "het is niet onderbouwd"

Bronnen:
mijn vermoeden

Voordat met van continentale drift af wist (het was Alfred Wegener die daar in 1912 achter kwam) was het voorkomen van gerelateerde soorten op verschillende continenten nog onverklaard.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100