Zou het echt zo zijn dat de hoogte van het IJ in Amsterdam (NAP) maat is voor de hele wereld?

Ik neem aan dat dit niet het geval is. Ik zie ze al bellen van de kilimanjaro met de vraag: Hoe hoog staat het water van het IJ vandaag, dan weten we hoe hoog de berg vandaag is?....

Toegevoegd na 23 minuten:
Ergens zal een norm moeten zijn. Hoe wordt die vastgesteld en door wie?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Oorsprokelijk is de hoogte van het NAP misschien gebaseerd op de (gemiddelde) hoogte van het IJ. Jaren geleden is de precieze hoogte echter vastgesteld. Onder de dam in Amsterdam hebben ze een heipaal de grond in geslagen met daarop een bout die het officiële NAP aangeeft. Dit is het nulpunt vanwaaruit alle landmetingen worden gedaan. Het zou natuurlijk niet werkbaar zijn om het NAP de precieze hoogte van het IJ te laten zijn, alle andere hoogtes zouden dan moeten worden bijgesteld zodra het pijl van het IJ ook maar het kleinste beetje omhoog of naar beneden ging.

Vroeger lag Amsterdam aan een zee, via het IJ en de Zuiderzee. In de haven van Amsterdam was er eb en vloed. De gemiddelde hoogte van deze getijden noemde men Normaal Amsterdamse Peil. Een plakkaat op de dam stelde dat peil voor. Later, zoals je weet werd Amsterdam afgesneden van de zee en kwam men met het Nieuw Amsterdamse Peil. Het zeeniveau is inmiddels weer iets gestegen en de Dam iets gezakt, dus hebben ze het peil iets verhoogd.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100