waarom is het water op de Veluwe nu hard (kalkrijk)?

tot zo'n 20 jaar geleden kwam er bij de Veluwse huishoudens ontzettend zacht water uit de kraan. Het was een van de gebieden in NL met het zachtste water.
Wat is er veranderd waardoor het water nu zoveel harder is geworden?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Veel water wordt tegenwoordig gemengd met ander water, b.v. uit de grote rivieren. Dit andere water is vaak veel kalkrijker, dan het water dat men is gewend. ( anders van smaak) Maar door het zakken van het grondwater in ons land, gaat men steeds minder vaak dit grondwater gebruiken voor drinkwater. Ondanks alle regen van de afgelopen maanden is ons land nog steeds verder aan het verdrogen. Hier in Zeeland hadden we eerst heel zuiver duinwater, maar wel met een hardheid van wel 18 D.H. Al weer jaren laat men nu in de duinen water binnen komen uit de zoete Haringvliet, dit zakt door het duinzand heen en wordt later weer opgepompt, maar juist hierdoor is de hardheid van het drinkwater nu veel lager, soms zelfs maar 7 D.H. Toegevoegd na 3 minuten: Wij zitten hier in een toeristisch gedeelte, deze toeristen gebruiken erg veel water, dus laten ze in de zomer meer water in ,uit de Haringvliet, in de winter echter, als er vrijwel geen toeristen zijn, wordt er minder water ingelaten uit de Haringvliet en is het water soms weer 14 D.H.

Ik denk dat je constatering, dat het water op de Veluwe nu zo hard is, niet juist is. Bekijk onderstaande plaatje, en je zult zien dat de Veluwe nog steeds zacht water heeft. Al die wasserijen daar zullen dus zeker niet ontevreden zijn. ;-) Er zijn meer bronnen met kaartjes, en ook lijstjes per plaats op het internet te vinden, en die geven allemaal hetzelfde beeld. http://hetklokhuisbouwt.ntr.nl/bouw/water/kaart-water.html

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100