Waarom is is de rode zee zo zout?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De Rode zee is zo zout omdat het zo warm is. Daardoor is de verdamping heel hoog en je weet dat bij verdamping het zout achter blijft. Hierdoor is de Rode zee relatief zouter.

Ik denk dat je de dode zee bedoelt. - Door de breuk, ontstaan tussen de aardschollen, zijn er mineralen diep uit de aarde naar boven gekomen. - De Jordaan voert mineralen bevattend zoet water aan. - Er is geen leven mogelijk in deDode Zee (behalve enkele micro-organismen) dus de vissen, meegevoerd met de Jordaan, sterven als zij in aanraking komen met het zoute water. Vissen vormen een bron van mineralen. - Het mineraalrijke zand en slib dat uit de bergen wordt aangevoerd met de neerslag vormt de modder die naar de bodem zakt en daar verzadigd wordt door het rijke minerale milieu dat in deDode Zee heerst. - Door de hoge temperaturen in dit klimaat verdampt deDode Zee sneller dan er door neerslag (ca. 100 mm per jaar) en rivierwater aangevuld kan worden, waardoor het minerale gehalte van deDode Zee steeds hoger wordt en het waterpeil steeds lager. Vergeleken met gemiddelden van de Oceanen welke 3% zouten bevatten, heeft deDode Zee met 33% zouten het hoogste mineraalgehalte ter wereld. In deDode Zee is het niet mogelijk te zwemmen, het “zware” water belemmert dit. Vanuit de hele wereld komen mensen naar de Dode Zee om zich in te smeren met de modder en om te drijven in de Dode Zee. In de kuuroorden rondom de Dode Zee kunnen mensen met bijv. huidziektes of reuma zich laten behandelen met het zout en de zwarte modder uit deDode Zee. Aan deze kuurcentra zijn artsen verbonden en door toepassing van hun kennis, ervaring en behandelwijzen, weten wij welke resultaten te behalen zijn met de producten op basis vanDode Zee mineralen. De behandelingen die daar worden gegeven, therapeutisch of cosmetisch worden door ons net zo toegepast. De overdaad aan mineralen in het zeewater samen met de warme lucht zorgen voor een constante nevel boven deDode Zee, deze nevel laat de ultraviolette stralen beperkt door, zodat mensen die een zonnebad nemen aan deDode Zee minder snel verbranden en dus langer van de therapeutische effecten van de zon gebruik kunnen maken, wat een positieve werking heeft op een eczeemhuid en bij psoriasis. Dankzij de grote diversiteit uit de verschillende bronnen is er een ware schat ontstaan.

Bronnen:
lacure.nl/dodezee/index.html

Omdat er een uitzonderlijke samenstelling van het water is ontstaan door de eeuwen heen. Deze unieke watermassa ligt op de Syrisch-Afrikaanse breuk, een geologisch verschijnsel dat in het verre verleden bij een enorme aardverschuiving is ontstaan. Vele oeroude aardlagen, rijk aan allerlei mineralen, kwamen bloot te liggen en er ontsprongen zoutwaterbronnen die een dal en een meer vormden op 400 meter beneden de zeespiegel, de laagste plek op aarde. Duizenden jaren verdamping resulteerden in verhoogde niveaus van mineralen en zouten in het meer, dat we tegenwoordig kennen als de Dode Zee. De samenstelling van het water van de Dode Zee is uniek: het bevat de hoogste niveaus magnesium, calcium en kalium van alle zoutwatermassa's ter wereld, inclusief de oceanen.

Bronnen:
http://www.astridguelen.nl/Cgi/Pag.dll?Pag=69

De Rode Zee is zouter dan de meeste andere open zeeën , maar dat geldt ook voor de Middellandse Zee en de Zwarte Zee (onderste laag). De reden is waarschijnlijk de geringe stroming ,de grote verdamping, de ondergrond en de hoge temperatuur . Het zoutgehalte is echter niet spectaculair hoger. De Rode Zee kreeg haar naam door de rode algen : die een rode schijn op het water geven. De gesloten zee-arm van Djibouti is de zoutste ter wereld , dat komt inderdaad door de verdamping en de ondergrond en het feit dat er geen uitwisseling is met de open zee. Dit geldt in mindere mate ook voor de Dode Zee , dat in feite ook geen echte zee meer is. De Kaspische Zee daarentegen is spectaculair minder zout : de reden is hier dat het debiet uitsluitend gevoed wordt door grote zoete rivieren zoals de Wolga

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100