Gebergtevorming (of orogenese) ontstaat door tektonische aardschollen ( grote platen ,soms met een oppervlakte van een heel continent) . Het werkt zo : De Aarde heeft sinds de afkoeling van de buitenste laag een korst gekregen . In den beginne was die korst niet sterk en er is regelmatig magma en lava naar buiten gestroomd en de korst is gebarsten . De overgebleven platen verplaatsen zich elk jaar met een snelheid van 2.5 tot 4 cm . Soms botsen die platen op elkaar of schuiven onder elkaar of naast elkaar , dan heeft men aardbevingen en vulkaanuitbarstingen.Grote schollen kunnen ook tegen elkaar gaan drukken....en dan ontstaan er gebergten ... niet plots maar heel langzaam.
De Afrikaanse plaat drukt zo tegen de Europese en laat bijvoorbeeld De Alpen , Pyreneeën , de Hoge Atlas vandaag nog steeds groeien : dat noemt men 'jonge gebergten ' (andere voorbeelden : Kaukasus , Himalaya , Andes...)
De Aarde is niet van vandaag en heeft een langere geschiedenis achter de rug ...zo zijn er vroeger ook gebergten ontstaan op dezelfde manier ....sommigen zijn verdwenen in zee , anderen zijn onderhevig geweest aan erosie (bijvoorbeeld : Het Baltische Schild (Scandinavië) , Het Schotse Hoogland , De Anti-Atlas.
Die 'oudere gebergten' groeien niet meer.
Er zijn gebergten met een complexere geschiedenis : De Ardennen bijvoorbeeld : Dit is een oud gebergte , dat tot onder het zeeniveau zakte en onderhevig was aan erosie.
Doch door het ontstaan van de Alpen (die op zijn beurt tegen de Ardennen drukte) is dat gebergte weer naar boven geperst....en ligt nu als laaggebergte boven water.
Er zijn nog andere manieren van ontstaan ....ik geef nog twee voorbeelden : -door vulkanisme (als vulkaan of als vulkanisch schild.... bijvoorbeeld de Vesuvius en Ijsland .
....Het Zwarte Woud en de Vogezen zijn dan weer anders ontstaan : dat zijn uitstulpingen (horsten) in breuken van de Aarde...die ontstonden naast verzakkingen (slenken) ...en door sneeuw en ijs afgeplat zijn.
Dus er is een algemeen principe van gebergtevorming...maar er zijn daarnaast heel wat uitzonderingen.
Sommige gebergten liggen onder de zeespiegel en de punten zijn soms kleine eilandjes die net boven het water komen.
plaatje : De Vogezen en Zwarte Woud (slenken en horsten)