Hoe komt het, dat de bergen op de Lofoten anders van vorm zijn dan in de (meeste) andere delen van Noorwegen?

Op de Lofoten-eilanden zijn bergen veelal spits en kartelig van vorm,vergelijkbaar met de Dolomieten. In andere delen van Noorwegen zie je dat heel weinig. Iemand heeft eens tegen mij gezegd, dat dat komt, doordat de ijstijd niet op de Lofoten is geweest. Anderen geloven dat niet. Wat is nu waar?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het gebergte op de Lofoten archipel is net op dezelfde manier ontstaan als de rest van het Scandinavisch gebergte , het Schotse hoogland en Oost Groenland. Dit gebeurde tijdens de Caledonische orogenese in het vroege Devoon en het late Siluur (ongeveer 400 miljoen jaar geleden) Op dat ogenblik waren de Europese tektonische plaat en de Amerkaanse nog aan elkaar gebonden. Het is pas op het einde van het mesozoïcum (in het Krijt) , dat die platen van mekaar (divergerend) bewogen. De scheidingsbreuk ligt nu op de plaats van Ijsland. Scandinavië behoort daardoor tot de oudere gebergten Het oude Baltische schild bestond echter uit verschillende geaccretiseerde (samengeklonterde) stukjes , die niet perse van hetzelfde materiaal waren. Het is mogelijk dat stukken niet zijn samengeklonterd (ong.300 miljoen jaar geleden) Na het splitsen van de continenten zou het kunnen dat de Lofoten , die net op de scheiding lagen op een andere manier verwerkt hebben. De kusten en eilanden met inbegrip van de Lofoten zijn daarna heel veel en heel langdurig blootgesteld aan vergletsjering . Het gaat hier niet om een ijstijd , maar het gaat hier over honderden ijstijden . Alleen in het holoceen en pleistoceen( de laatste 1.8 miljoen jaren) ,waren er al minstens vijftig. Die stelling van ijsvrij zijn klopt dusdanig langs geen kanten . Waarschijnlijk is het ontsnappen aan accretie de oorzaak. Toegevoegd na 5 minuten: Vroeg-devonische gebergtenvorming (waaronder de Grampische en Scandinavische Toegevoegd na 14 minuten: Let wel : de laatste ijstijd heeft de Lofoten niet bereikt ...maar ook bijv. Nederland niet) . Maar velen daarvóór wel .... dus het verhaaltje voor de toeristen klopt maar een heel klein beetje.

Volgens de bronnen hebben de mensen die zeggen dat erg geen vergletsjering van de Lofoten is geweest, gelijk. In de dalen zal wel ijs gelegen hebben, maar de toppen van de bergen zijn niet gladgeslepen door schuivende gletsjers. Vandaar dat je nog mooie kartelige bergen hebt op de Lofoten.

Bronnen:
http://www.worldwidebase.com/science/noorw...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100