Staat een certificaat gelijk aan een diploma in onderstaande situatie?

In juli 2006 heeft een bekende van mij zijn opleiding afgerond. Momenteel bezit hij over een certificaat van een vak en een BPV-verklaring.

Zojuist bezocht ik de website van de instelling waar hij zijn opleiding heeft doorgelopen. Op die website stuitte ik op de term: 'diploma', in plaats van 'certificaat'/'BPV-verklaring'. Dit riep een groot vraagteken bij mij op, aangezien de persoon in kwestie na voltooiing van de opleiding geen diploma kreeg uitgereikt.

Aangezien hij voornemens is per september 2010 te starten met een vervolgopleiding, dient hij de instelling waar de opleiding wordt gegeven, een diploma aan te tonen, dat hij dus niet in bezit heeft.

Mijn vraag luidt: Worden bovenstaande bescheiden geaccepteerd bij een onderwijsinstelling, ondanks de persoon in kwestie niet in het bezit is van een diploma? Hij heeft met goed gevolg zijn vakken afgerond en zijn stage met een voldoende afgesloten.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

meestal is een certificaat niet meer dan het bewijs dat iemand de cursus heeft bijgewoond, en niet heeft verzuimd. Was er een examen? Je kunt er alleen achter komen, als je even naar de instelling belt wat de waarde van het certificaat is. Het zou jammer zijn als hij de vervolgopleiding niet zou mogen doen.

Ben bang,dat hij met dat certificaat alleen een bewijs van deelname aan de desbetreffende cursus heeft ontvangen. Misschien heeft hij geen volledige cursus gevolgd.

Waarschijnlijk heeft hij een gedeelte van een complete opleiding afgerond, het hangt er vanaf of er het een erkend examen was wat overal geld. Je kan door zo'n certificaat misschien wel vrijstelling krijgen voor bepaalde onderdelen van die vervolgopleiding.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100