Wat voor opleidingen voor verpleegkundige waren er in 1980 tot 1988?

Nu heb je allerlei MBO opleidingen en HBO opleidingen om verpleegkundige te worden. Volgens mij bestonden MBO en HBO nog niet tussen 1980 en 1988.
Welke opleidingen en hoe heten die soort scholen/opleidingen, waren er toen voor verpleegkundigen? En welke vooropleiding had je toen nodig per type vervolgopleiding? LBO? MAVO? HAVO?

Bedankt alvast.

Weet jij het antwoord?

/2500

In 1972 bestonden al de opleidingen tot verpleegkundige op mbo en hbo niveau. In deze periode had elke opleiding zijn eigen protocollen. Eigenlijk bepaalde elk ziekenhuis of school wat er theoretisch en praktisch geleerd moest worden. In 1984 werd al begonnen met het opstellen van landelijke protocollen (mbo en hbo). Dit betekende dat elke opleiding dezelfde eisen moest stellen voor een bepaald niveau. Het onderwijs blijft altijd ontwikkelen. Tussen 1984 en nu zijn de opleidingen tot verpleegkundige steeds meer afgebakend (de protocollen zijn per niveau en jaar uitvoerig beschreven, net als de exameneisen). Momenteel bestaan er 4 niveaus op het mbo, 1 niveau op het hbo (bachelor) en je kunt nog een aanvullende master volgen (hoogste niveau). In de link kun je deze niveaus duidelijk zien. Kortom, tussen 1980 en 1988 kon je gewoon naar het mbo of hbo om verpleegkunde te studeren. Het mbo had als eis een lbo of mavo diploma. Het hbo had als eis een havo of vwo diploma. https://verpleegkunde-wat-houdt-dat-in.webnode.nl/de-geschiedenis/

Toegevoegd op 05 januari 2020 22:07: tekst
Bronnen:
https://www.actiz.nl/web/ouderenzorg/werkg...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100