waarom heet wiskunde, wiskunde? en wat is het?

Ik had het er met mijn ouders over aan tafel, en toen kwamen we er op neer dat een wis, helemaal niets is. dus wat is dan eigenlijk wiskunde? en wat betekend het?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

'Wis' van het werkwoord wissen betekent inderdaad schoonmaken, leegmaken. Dus als iets 'gewist' is iets weg. 'Wis' betekent echter ook zeker, stellig, gewis. Het woord komt van het Oudierse "fiss' dat weten betekende. Het woord wiskunde is bekend sinds 1711 en betekent zeker + kunde, dus eigenlijk is het de wetenschap van het 'zeker weten'.

Bronnen:
Van Dale - Groot etymologisch woordenboek
Van Dale - Groot woordenboek van de...

Wiskunde komt van het woord wisconst, wat de kunst van het gewisse of zekere betekent. Dit Nederlandse woord is door Simon Stevin in de 17e eeuw verbonden aan deze exacte wetenschap. Toegevoegd na 2 minuten: Voordat Stevin dit woord verzon, was Latijn de taal der wetenschap. Hij zag het als levensdoel om het Nederlands in de wetenschap te introduceren, en dus bedacht hij voor veel begrippen waar nog geen Nederlands woord voor bestond nieuwe woorden.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Wiskunde

Wiskunde is een wetenschap waarbij patronen (patronen zijn ook sommen als 1+1) worden bestudeerd op gestructureerd.

In de meeste talen is het woord voor wiskunde afgeleid van het Griekse woord μάθημα (máthèma), dat wetenschap, kennis of leren betekent. Voorbeelden: Engels: mathematics, Duits: Mathematik, Frans: mathématiques. Het Nederlandse woord wiskunde is door Simon Stevin in de 17e eeuw als wisconst (kunst van het gewisse of zekere) aan deze wetenschap verbonden. Veel onderwerpen van studie in de wiskunde vinden hun oorsprong in andere exacte wetenschappen zoals de natuurkunde en de astronomie. Dit wordt de toegepaste wiskunde genoemd. Hiernaast doen wiskundigen ook fundamenteel onderzoek naar de opbouw en aard van getallen en andere mathematische structuren, zoals ruimtes, functies en groepen. Dit onderzoek kan een puur theoretische invalshoek hebben, of gericht zijn op een algemene oplossing voor vraagstukken op diverse gebieden. De wiskunde die puur gericht is op het onderzoek naar de theorie van mathematische structuren en samenhangen, wordt de zuivere wiskunde genoemd. Toegevoegd na 2 minuten: Lees meer: Wiskunde (minder gebruikelijk: mathematiek, mathematica of mathesis) is een van de oudste wetenschappen en heeft bijgevolg een lange en rijke geschiedenis. Zij is een formele wetenschap waarvan de gebruikelijke definitie is: het bestuderen van patronen en structuren. Met strikt logische redeneringen doet de wiskunde uitspraken (stellingen) over gedefinieerde objecten en formuleert de verbanden daartussen. De formele redenering die aantoont dat een stelling waar is, noemt men een wiskundig bewijs. Bij het opstellen van een bewijs wordt uitgegaan van een (klein) aantal uitgangspunten (axioma's) en enkele 'axiomatische definities'. Wanneer de wiskunde wordt gebruikt voor toepassingen in de praktijk, wordt er meestal gerekend op basis van reeds bewezen stellingen. Dat kan eenvoudig zijn, bijvoorbeeld de stelling van Pythagoras in de meetkunde. Maar soms is het probleem zo uitgebreid, dat er een (super)computer voor nodig is om binnen een redelijke tijd een oplossing te vinden. Een voorbeeld is het vierkleurenprobleem. Een toegepast voorbeeld is de weersverwachting in de meteorologie: de atmosfeer wordt toegepast wiskundig gemodelleerd met behulp van differentiaalvergelijkingen. Meetwaarden, afkomstig van meetpunten liefst over de hele aardbol op verschillende hoogten, bepalen na bewerking een begintoestand vanwaaruit de toekomstige druk, wind en luchtvochtigheid wordt berekend. Toegevoegd na 7 minuten: Zie reacties voor nog meer.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100