Mag je er zelf voor kiezen om te doubleren?

Ik zit nu in havo 4 met een NG profiel + wisb, aardrijkskunde en duits. Nu heb ik een hekel aan aardrijkskunde en kan ik ook geen Duits. Ik heb dus de verkeerde keuze gemaakt. Ikzelf zou het jaar graag opnieuw willen doen en een nieuwe keuze maken (dit is mogelijk op mijn school) maar ik sta wel voldoendes op aardrijkskunde en duits (6.1 en 5,8) bij aardrijkskunde komt dit door de naaste toetsen maar die heb je niet in je examenjaar (met alleen de toetsen de meetellen volgend jaar sta ik een 4,9). Op de rest van de vakken sta ik wisselend tussen de 5,7 en 6,7. Mag ik er zelf voor kiezen om te doubleren als mijn ouders mee in stemmen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Als de cijfers voldoende zijn om hem/haar over te laten gaan naar het volgende jaar, zal geen enkele middelbare school zo maar een leerling het jaar over laten doen. Daar moeten dan wel heel speciale redenen voor zijn. Ik vermoed dat een school een leerling niet zal laten doubleren als deze een hekel heeft aan bepaalde vakken. Vrijwel iedere leerling heeft favoriete vakken en vakken die hij minder leuk vindt. Wat je nu wil, zal je dus allemaal alleen in overleg met de school kunnen bereiken, maar ik geef je weinig kans. Misschien is een alternatief dat je in de zomervakantie (of al vanaf nu) de lesstof van twee andere vakken inhaalt, daarna naar de vijfde klas kan gaan net als je klasgenoten, en dan alsnog examen kan doen in die andere twee vakken. Besef ook dat terechtkomen in een nieuwe klas in je nieuwe jaar stressvol is. Dat is niet altijd aan te raden.

Je mag zeker doubleren (eigen keuze). Maar, Scholen willen dat leerlingen snel doorstromen en zo een diploma halen. Scholen hebben door ervaring geleerd dat sommige leerlingen uiteindelijk geen diploma halen. De wet wil ook dat leerlingen met 18 jaar een diploma op zak hebben. Jouw profiel NG is een profiel waar je veel kanten mee op kunt. Wil je het profiel veranderen of alleen de keuzevakken? De vakken waar je nu mee dealt, zijn namelijk keuzevakken. Stel dat je aardrijkskunde ruilt voor natuurkunde en Duits voor Engels, dan kun je na havo uit meer opleidingen kiezen. Dan is zo'n doublure positief. Kijk je naar je cijfers, dan zijn deze redelijk, in ieder geval niet sterk. Dan kan doubleren ook positief zijn. Kortom, doe het alleen als je voor de vervolgopleiding een ander pakket nodig hebt (met name natuurkunde en Engels). Wil je bijvoorbeeld een kant op waar je genoeg hebt aan een C&M of economie, zou ik volgend jaar nog even bikkelen. Je weet ook niet of een ander vak je ligt. Bespreek het goed met school en thuis. Je hebt nog een paar maanden om te beslissen. Succes!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100