Mag ik de nooduitgang gebruiken tijdens brand alarm ?

Mag ik de nooduitgang gebruiken tijdens een onaangekondigde brand alarm (oefening) en tijdens een echt brand alarm want wij hadden tijdens de eerste pauze 15 minuten een brandalarm geen oefening! Later toen we naar binnen mochten en biologie hadden kregen we te horen dat er veel rook vrij kwam bij scheikunde en de rookmelders zijn geactiveerd.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Hoi hoi, Ikzelf ben EHBO-er en het is verplicht de nooduitgang te gebruiken bij oefeningen (en in het echt bij nood). Waarom? De 'normale' uitgang is bedoeld voor hulpdiensten (bijv. ambulance of brandweer) deze dien je dus bij ontruiming zoveel als mogelijk vrij/leeg te laten. Zij nemen vaak veel "bagage" mee (zoals brancard en medisch apparatuur), dus zij hebben deze ruimte nodig. Tevens is de hoofduitgang (die normaliter wat breder is) bedoeld voor minder valide personen, die oa. middels een evac-chair worden geëvacueerd. Het is al een hele opgaaf om deze evac-chair te gebruiken, laat staan als ze deze ook nog eens tussen alle rennende mensen moeten wringen met een persoon er op.

De bedoeling van een brandalarm is dat zo veel mogelijk een reeël situatie wordt nagebootst voor als er ECHT brand uitbreekt. Dus NATUURLIJK mag / moet / kan je daarbij ook de daarvoor bedoelde nooduitgangen gebruiken. Als iedereen namelijk alsnog door de hoofduitgang naar buiten komt, kan dat voor de oefening wel leuk zijn, maar in een echte noodsituatie kan dat natuurlijk desastreus zijn. Juist door ze WEL te gebruiken komt het grootste zwakke punt in de meeste brandveiligheidsprogramma's vaak duidelijk naar voren : geblokkeerde nooduitgangen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100