Staat mbo niveau 4 gelijk aan een havo diploma?

Ik zit in mijn examen jaar van mbo niveau 4, als het goed is heb ik aan het einde van het schooljaar mijn diploma binnen.
Maar mijn vraag is staat dit gelijk aan een havo diploma? Want ik wil bij de marine en daar staat op de site havo of hbo/wo diploma (zie link)

https://werkenbijdefensie.nl/vacature/officier-vlieger-marine-korte-officiersopleiding-96.html

Toegevoegd na 2 minuten:
Deze vraag heb ik al gesteld aan Defensie via hun vraag/antwoord formulier maar tot op de dag van vandaag geen antwoord gehad.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Normaal gezien staat het gelijk aan elkaar maar hier dus niet. Dat komt omdat wiskunde een belangrijke eis is, iets wat je op een MBO4 haast niet krijgt. Het kán zijn dat je een MBO4 opleiding hebt gevolgd met heel veel wiskunde of het kan zijn dat je met een toets kan laten zien dat je aan de wiskunde-eis voldoet maar alleen MBO4 staat hier dus niet gelijk aan Havo. Mijn zoon wil werktuigbouwkunde gaan studeren aan de HBO, daar zeiden ze dat je toegang hebt met Havo en VWO met wiskunde en natuurkunde etc. Ze moeten je daar ook toelaten met elke MBO4 opleiding, ook bijv 'dans', maar dat wordt natuurlijk niet aangeraden. Qua genoten vakken kom je dus vaak enorm te kort met een MBO4 opleiding tov de Havo.

Havisten zijn beter gevormd in algemene vakken, hebben ook landelijke examens afgelegd waarvoor het examenprogramma voor ieder gelijk is. Bij mbo is dat niet het geval, waardoor de "waarde" van het diploma niet een op een te vergelijken is met een havo-diploma. Mbo'ers zijn praktisch beter gevormd. De vakken waarin examen is afgelegd zijn ook niet noodzakelijk gelijk. (De vakken in de jaren ervoor ook niet. Je kunt bijv. een mbo-diploma "krijgen" zonder in het voortraject ooit Frans te hebben gehad.) Havo is algemeen, mbo is een beroepsopleiding. Omdat zowel mbo4 als havo (met 'juiste' profiel) toegang geven tot hbo-opleidingen, zou je kunnen stellen dat het niveau ongeveer gelijk is, maar dat de diploma's moeilijk vergelijkbaar zijn.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100