Wat zijn de gevolgen als de leerplicht wordt omgezet in enkel leerrecht?

Leerplicht is de wettelijke verplichting kinderen onderwijs te laten volgen. Wanneer sprake is van de verplichting om dit aan een school te doen, wordt dit schoolplicht genoemd. De leerplicht begint op de eerste dag van de maand na de vijfde verjaardag.

Sinds 1 augustus 2007 geldt de volledige leerplicht tot 18 jaar voor jongeren die geen startkwalificatie hebben gehaald (een diploma op minimaal mbo-niveau 2 of minimaal havo of vwo). Dit wordt ook wel de kwalificatieplicht genoemd. Het doel is om voortijdige schooluitval te bestrijden.

Maar zou het een zinvolle overgang kunnen worden? Het schoolsysteem zou dan misschien ook (helemaal) verandert moeten worden?!
Maar wat zou nou een verbetering kunnen zijn?

Weet jij het antwoord?

/2500

Wanneer er geen leerplicht meer zou zijn, zullen veel meer kinderen geen onderwijs meer volgen. Meer mensen zullen zich zonder hulp niet meer kunnen handhaven in de maatschappij. In Nederland waren er al " thuiszitters" , ondanks de leerplicht. Een stukje uit een onderzoek uit 2007 : ----In de 31 gemeenten die reageerden met concrete cijfers wonen 2.600.000 inwoners en naar schatting 400.000 leerplichtigen. Als we deze cijfers nemen en het aantal thuiszitters extrapoleren, dan zouden er in heel Nederland tussen de 2200 en 2800 leerplichtigen thuiszitten. Deze aantallen overtroffen de aantallen die bij de Inspectie van het Onderwijs bekend zijn. Reden genoeg om het onderzoek voort te zetten en op nauwkeuriger gegevens te wachten. ----

Bronnen:
http://www.ingrado.nl/assets/uploads/Thuis...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100