Als k bezwaar maak tegen concrete punten in een tentamen, mag n examecommissie dan t bezwaar verwerpen door zaken fout te tellen die eerst goed waren?

Als 4ejaars HBO'r heb ik een tentamen gemaakt (casus). Bij de uitslag bleek k een 5,4 te hebben en ben k naar de inzage gegaan. Hier zag k dat er maar liefst 6 situaties waren (samen goed voor ongeveer 1,5 pnt) waar ik mogelijk recht zou hebben op punten. Elk puntje betekent voor mij een voldoende. Bij enkele situaties gaf de maker van het tentamen aan dat ik daar ook gelijk in had. Bij 1 punt weet ik zelfs 100% zeker dat ik gelijk had. Dit werd ook bevestigd door de maker van het tentamen.Hij kon t cijefer echter niet herzien en verwees mij naar de examencommissie.

Ik heb hier dan ook bezwaar gemaakt tegen deze 6 punten (incl. argumentatie). Na weken wachten heb ik sinds gister eindelijk bericht gekregen. Hun hebben het tentamen laten nakijken door een externe beoordelaar en komen uit op een 4,2. Mijn bezwaar wordt verworpen.

Ik vraag mij af... Mag dit wel? Ik teken bezwaar aan tegen 6 concrete punten; niet tegen het hele tentamen. Ik vind het al helemaal oneerlijk als ik nu beoordeeld wordt door een externe beoordelaar die dus schijnbaar nog strenger heeft nagekeken. Voor mijn gevoel moesten ze mij wel een voldoende geven als zij alleen op die punten waren ingegaan, maar zijn ze daarom bewust gaan zoeken naar dingen die wel waren goedgekeurd, maar ook door een strengere beoordeling fout kunnen worden gerekend. Mogen dingen die eerst goed zijn geteld, later opeens fout worden geteld? Bij een medestudent is precies tzelfde gebeurt! Mag dit? Het OER zegt hier nix over.

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja, de commissie heeft juist gehandeld. Je hebt bezwaar gemaakt tegen de beoordeling. De procedure is dan dat je tentamen in het geheel door een onafhankelijke, externe beoordelaar. Deze bekijkt alle antwoorden op alle vragen, en geeft daar een beoordeling voor. Nu blijkt dat de docent je een aantal keren het voordeel van de twijfel heeft gegeven. Maar door een herbeoordeling aan te vragen, komt er nu een lager cijfer uit. Dat is wel jammer voor je, maar het is helemaal correct verlopen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100