Moet een vrije werkdag 24 uur zijn?

Dit is een vraag voor mijn vader. Hij werkt heel erg veel en er zijn dagen dat hij rond 9 uur 's avonds thuis is en dan de volgende dag om 8 uur 's avonds weer moet beginnen. Als hij de ochtend en de middag vrij heeft ziet zijn werkgever dat als een vrije dag.

Ik vind dat niet kloppen, want in principe moet hij gewoon die dag werken dus dan is het toch geen vrije dag? Het zijn piket diensten die hij draait. Dus hij word gebeld als hij nodig is en moet dus altijd beschikbaar zijn tijdens de dienst.

Mijn vraag is dus;
Als hij dezelfde avond nog moet werken kan het dan gezien worden als een vrije dag? En is dit überhaupt toegestaan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Een "gewone" vrije dag (een verlofdag, die van het vakantiesaldo af gaat) is een dag van 24 uur. Maar daar gaat het hier volgens mij niet om. Het gaat om de verplichte rusturen na een werkdag. Dat moeten er (normaal gesproken) minstens 11 zijn. Als je om 21.00 uur stopt met werken en om 08.00 uur moet beginnen, zijn er dat geen 11. De regels (er zijn uitzonderingen voor bepaalde beroepsgroepen): "Wettelijk recht op rust Voor de rust na uw werktijd gelden de volgende regels: Na een werkdag mag u minimaal 11 aaneengesloten uren niet werken. De rustperiode van 11 uur mag eens in de 7 dagen ingekort worden tot minimaal 8 uur. Maar dit mag alleen als het nodig is voor het werk. Standaard is er een wekelijkse rust van 36 uur aaneengesloten in elke periode van 7 maal 24 uur. De wekelijkse rust mag u ook over 14 dagen verspreiden. In dat geval moet er in elke periode van 14 maal 24 uur 72 uur rust zitten. Deze 72 uur rust hoeft u niet aaneengesloten te nemen. U kunt deze rust delen in 2 periodes van tenminste 32 uur." . . Correctie: van 21.00 tot 08.00 zijn er NET 11 dus net binnen de grens van wat mag.

Toegevoegd op 26 december 2019 10:49: bron
Bronnen:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/w...

Vandaag een middagdienst en morgen een avonddienst is toegestaan. Omdat morgen de ochtend en de middag niet gewekt wordt, is dat nog geen vrije dag, immers de avonddienst wordt dan ingevuld. Het is a.h.w. een verschoven dienst.

Er zijn een aantal aspecten hierin: - Als hij piketdiensten draait zoals je zegt, dan is hij oproepbaar. Maar als je dan een vrije dag neemt, ben je die dag niet oproepbaar (de hele dag niet). - Als het geen piketdiensten zijn maar ploegendiensten, dan is het zo dat je op enig moment van de middagploeg naar de nacht gaat, dat is zoals je het net omschreef. Daar zit dus geen vrije dag tussen als hij de volgende dag aan het werk gaat. Als hij een vrije dag neemt, dan heeft hij volgens zijn rooster een dag vrij. Er moet dus een rooster zijn waarop staat dat hij zou moeten werken, en die dienst die hij dan heeft komt te vervallen voor een vrije dag. Als een werkgever het anders doet, dan klopt dat niet en zou ik dat eerst proberen te bespreken met de werkgever, en als dat niet lukt dan maar naar het juridisch loket om met die ondersteuning alsnog je gelijk te krijgen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100