Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

ik wil graag journalist zijn , maar ik doe kbl en ik zit nog in het regulier ... kan dat wel met een mbo-opleiding ?

Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
1.2K
ronron1212
9 jaar geleden
je moet toch echt wel hbo doen om journalist te worden
http://www.carrieretijger.nl/beroep/taal-communicatie/media/tekst/journalist/opleiding-tot
http://www.studiekeuze.hu.nl/opleidingen/Journalistiek.aspx
Antoni
9 jaar geleden
Op die website, ronron1212, staat als een van de vier opleidingsmogelijkheden: "- Er zijn werkgevers die interne journalistieke of redactionele opleidingen aanbieden."!! Ook staat er onderdaan op die website: "Cursussen Je kunt ook redacteur worden via het gericht volgen van cursussen. Op dit vlak is er een breed aanbod. De meeste hogescholen bieden zeer gespecialiseerde cursussen aan, variërend van 'oog voor nieuwswaarde' tot aan 'onderzoeksjournalistiek'. Onder andere de Hogeschool Utrecht verzorgt een scala aan cursussen. Aanbevolen websites Op Villamedia vind je een handig overzicht van relevante opleidingen en cursussen.". Een HBO-opleiding is dus niet per se nodig. P.S.: In de laatse tekst staan links naar websites. Voor de volledigheid vermeld ik ze ook hier:
http://www.carrieretijger.nl/beroep/taal-communicatie/media/tekst/redacteur
http://www.cursussen.hu.nl/Centra/Centrum-voor-Communicatie-en-Journalistiek.aspx
http://www.villamedia.nl/

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (2)

Volgens deze website http://www.nationaleberoepengids.nl/Journalist is het mogelijk om alleen een cursus in journalistiek te volgen, maar dit is (ook volgens die website) niet aan te raden.

De volledige tekst op die website over de opleidingen tot journalist luidt:

"Opleidingen tot journalist

Bijna elke Hogeschool in Nederland biedt een opleiding in de Journalistiek aan. Na succesvolle afsluiting hiervan mag men zichzelf Bachelor of Journalism noemen. Daarna kan ervoor gekozen worden om een Masteropleiding te volgen, waarmee een Journalist meer de wetenschappelijke kant van het vak leert.

Het volgen van alleen een cursus in Journalistiek is mogelijk, maar niet aan te raden.".

Overigens is het naar mijn idee tegenwoordig met internet veel eenvoudiger dan vroeger om een (soort) (amateur-)journalist te worden. Je kan een eigen blogpagina maken op internet en daar dan regelmatig op publiceren. Het bereik van wat je schrijft is veel groter dan het bereik dat je kon hebben voordat internet bestond. Als je zorgt dat je blog veel lezers krijgt (door het leveren van interessante content), kan je hier heel succesvol mee worden. Media zullen je blog dan ook opmerken en zij kunnen je dan nieuwe kansen geven, ondanks het feit dat je geen HBO-opleiding Journalistiek hebt gevolgd. Dus je hoeft niet per se (meer) de traditionele route (via een opleiding) te volgen om journalist te worden
(Lees meer...)
Antoni
9 jaar geleden
Er zijn wel MBO opleidingen maar bijv voor deze moet je toch echt vmboT hebben: http://www.mboutrecht.nl/opleiding/mhbo-journalistiek-communicatie/
Theoretische leerweg in de sector economie, met minimaal een 7 voor Nederlands en een 6 voor Engels, wiskunde en economie.

Deze is ietsje lager en ook hier lijkt het er op dat je vmbot moet hebben maar als je uitzonderlijk goed bent in bepaalde vakken en je hebt een aanbeveling van je docenten dan kan het lukken: http://www.rocva.nl/mbo/opleidingen/overzicht/media_vormgeving/mediavormgeving/pages/media_communicatie_informatie.aspx

Als dat niet lukt kun je er wel komen door eerst (dus na kbl) een mbo3 opleiding te doen in iets wat er op lijkt. Informeer bij je decaan op school.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding