Hoe word je een orthodontist?

Weet jij het antwoord?

/2500

In Nederland je orthodontist door ruim 10 jaar studie. Sinds 1953 is orthodontist officieel erkend als specialisme. Eerst doe je de studie om tandarts te worden. Dat duurt zes jaar en kan aan de universiteiten in Amsterdam, Groningen en Nijmegen (hier heb je dus een VWO- of Gymnasium diploma voor nodig). Daarna kom je via een strenge selectieprocedure als arts-assistent in opleiding tot orthodontist. Dat is een specialisatie die vier jaar duurt. Dan ben je full-time met orthodontie bezig. Je week bestaat dan ondermeer uit: •het behandelen van patienten onder begeleiding, •het deelnemen aan specialistische teams, •het geven van onderwijs aan tandarts-studenten, •het lezen van veel wetenschappelijke literatuur, •het doen van wetenschappelijk onderzoek, •het presenteren van technische onderwerpen. Uiteindelijk doe je na vier jaar een afsluitend examen bij een nationale commissie. Deze opleiding is dus gelijkwaardig met een specialist in een ziekenhuis. Na 10 jaar studie heb je een goed overzicht over de tandheelkunde en orthodontie. Het garandeert daarmee de hoge kwaliteit van orthodontie die wij in Nederland kennen.

Je dient eerst de universitaire studie tot tandarts te volgen, daarna kun je je specialiseren. Je kunt de studie volgen in Amsterdam, Groningen en Nijmegen. De opleiding tot tandarts duurt 6 jaar, vervolgens duurt de specialisatie tot orthodontist nog eens 4 jaar.

Op deze website http://www.nationaleberoepengids.nl/Orthodontist vind je deze informatie over de opleidingen tot orthodontist: "Opleidingen tot orthodontist Om Orthodontist te worden moet je eerst de WO opleiding Tandheelkunde hebben afgerond. Deze duurt zes jaar. Vervolgens moet je een vierjarig specialistatietraject tot Orthodontist volgen. In totaal duurt de opleiding tot Orthodontist dus tien jaar. Een Orthodontist heeft een BIG registratie nodig. Dit geeft je recht op een erkende en beschermde titel. Het is belangrijk dat een Orthodontist vakliteratuur bijhoudt en regelmatig cursussen of lezingen volgt om op de hoogte te blijven van nieuwe behandelmethoden of andere ontwikkelingen binnen de Orthodontie."

Bronnen:
http://www.nationaleberoepengids.nl/Orthodontist

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100