Is mijn Belgisch/Nederlandse dochter, wonend in Nederland, leerplichtig of schoolplichtig?

In België kennen we de leerplicht (met vrije keuze tussen op een school of thuis of onderweg op reis of zo...), in Nederland komt de leerplicht in de praktijk neer op schoolplicht. Wij wonen in Nederland maar zij heeft beide nationaliteiten. Ze is nu 2 jaar en 3 maanden, en ik begon me dus de vraag te stellen of ze verplicht is naar school te gaan vanaf een bepaalde leeftijd (en welke die leeftijd dan is) of hebben we de keuze, zoals in België?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als je in Nederland woont dan gelden de Nederlandse wetten. Alle kinderen tussen 5 en 16 jaar die in Nederland wonen zijn leerplichtig. Dit geldt ook voor kinderen met een andere nationaliteit en nieuwkomers (asielzoekers en vreemdelingen). Een kind moet naar school vanaf de eerste dag van de maand nadat het 5 jaar wordt. De meeste kinderen gaan al naar school als ze 4 jaar zijn. Ze vallen dan nog niet onder de Leerplichtwet, maar voor hen gelden wel de regels die de school voert over aanwezigheid en het volgen van het onderwijs.

Bronnen:
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/le...

Als je in Nederland woont val je onder de Nederlandse wet. Ongeacht je nationaliteit. Iedereen in Nederland moet van zijn vijfde tot zijn achttiende verjaardag naar school. Deze leerplicht is vastgelegd in de Leerplichtwet. Op deze website vindt u meer informatie over de Leerplichtwet en hoe deze wordt toegepast. Toegevoegd na 1 minuut: In de tweede link staan vrijstellingsgronden. Nationaliteit wordt niet genoemd.

Bronnen:
http://www.leerplicht.net/
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/le...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100