Waarom hoort het vak filosofie niet in het standaard vakkenpakket van de middelbare school?

Weet jij het antwoord?

/2500

Heel simpel: er is een beperkt aantal lesuren dat een school in een schooljaar kan aanbieden. Een vak extra gaat ten koste van andere vakken. Men moet keuzes maken. Zo wordt op veel scholen gym, muziek, tekenen en handvaardiheid alleen nog in de onderbouw onderwezen. Puur omdat er lesuren tekort zijn.

Daarnaast zijn er drastische bezuinigingen in zowel basis als middelbaar onderwijs. Grotere klassen. Minder zorg begeleiding, soms geen gymleraar meer en ga zo maar door. Dan is filosofie niet een prioriteit en ook niet te betalen. Nog een lesuur is nog meer geld en nog een leraar is nog duurder.

Filosofie wordt al sinds 1975 op scholen gegeven en je kunt er zelfs examen in doen op het VWO. Veel VWO scholen geven wel een korter periode iets van filosofie en ook op basisscholen wordt het toegepast. Er is veel discussie over of het verplicht moet worden. Er zijn onderzoeken die aantonen dat kinderen er slimmer van worden maar dat zijn vaak onderzoeken op basisschoolniveau al wordt er niet aan getwijfeld dat dat ook voor de middelbare school op gaat. Het probleem zit 'm in het nut. Hoewel grote voorstanders zullen zeggen dat je met filosofie overal voordeel aan hebt zeggen de tegenstanders dat filosofie gewoon geen nut heeft. Als je slecht bent in taal en rekenen is het moeilijk om een baan te vinden, als je slecht bent in filosofie maakt dat niet uit. Zeker als het vak inhoudt dat er oeverloos gediscussieerd wordt over of een bloemkool pijn heeft als je die eet, dat voegt niets toe. Citaat uit bron: "Veel zinvoller is les in de harde filosofie, zoals taalfilosofie en logica, om te voorkomen dat de les verzandt in oeverloos gediscussieer. Filosofie is een discipline waarin je nu eenmaal niet over experimenteel bewijs kunt beschikken en waarin alles dus afhangt van de scherpte en de betrouwbaarheid van de argumentatie. Complexe en abstracte onderdelen als logica en esthetica zouden volgens Ankersmit (bron)de gemiddelde scholier niet boven de pet gaan als de docent het maar goed benadert. Filosofie is voor de oriëntatie van een leerling van belang en voor zijn rol als staatsburger. Bij een onderdeel als politieke filosofie, zou een leerling iets kunnen leren over totalitaire systemen en de denkfouten die daarin zitten. Onderdelen als logica kunnen het vermogen van mensen scherpen om zin van onzin te onderscheiden. Filosofie biedt een oriëntatie op jezelf, de anderen en de wereld. " Op dit moment kun je het dus gewoon volgen op een paar VWO scholen als examenvak maar het is net zo iets als Fries, het heeft te weinig nut om het verplicht te stellen. Ik zie het niet als een urenprobleem omdat je het dus aan kan bieden als examenvak en daar moeten nu eenmaal uren voor zijn. Als je ruimte hebt naast je gekozen profielvakken is er niets op tegen om Fries of Filosofie te nemen. Toegevoegd na 46 seconden: Herstel: het is een examenvak sinds 73/74.

Bronnen:
http://arno.uvt.nl/show.cgi?fid=112993
http://www.segbroek.nl/content/vakinhoude-...
http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/arti...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100