Waarom is lezen zo belangrijk?

En dan bedoel ik voornamelijk literatuur. En wat is het nut van literatuuronderwijs? Het dwingen leerlingen te lezen, maar waarom is dat zo nodig?

Weet jij het antwoord?

/2500

Lezen is leren, leren is begrijpen, begrijpen is kennis en kennis is macht. Lezen is goed voor de ontwikkeling en dit zorgt voor later meer kansen op de arbeidsmarkt.

Literatuur is zo belangrijk omdat zij de zin van het menselijk bestaan – op een bijzondere manier – onderzoekt en vorm geeft; omdat literatuur de verscheidenheid, de complexiteit en de vreemdheid van ons bestaan laat zien. Want in literatuur kijken we naar het leven met alle kwetsbaarheid, eerlijkheid en scherpzinnigheid waarover we beschikken. Tenminste als we met aandacht lezen, en dat is wat ze je willen leren op school!

In een samenleving als de onze is lezen op zichzelf belangrijk, omdat het opdoen van kennis belangrijk is. Lezen is een manier om kennis op te doen en hoe beter je in staat bent teksten te begrijpen, hoe meer kennis je opdoet. Door veel te lezen, ontwikkel je die vaardigheden, waardoor dat makkelijker wordt. Maar jou vraag gaat specifieker over literatuuronderwijs op school. Dit is een hele goede vraag en het antwoord is eigenlijk niet te geven. De waarheid is namelijk dat hier maar weinig onderzoek naar gedaan is en dat docenten en onderwijskundigen verschillende opvattingen hebben over het nut van literatuuronderwijs. Er zijn geen duidelijke doelstellingen voor literatuuronderwijs. Doelstellingen die wel genoemd worden zijn zelfontplooiing en culturele en maatschappelijke vorming, maar of dit ook echt bereikt wordt met het lezen van literatuur is niet duidelijk. Zelf denk ik dat het meer een kennismaking is met een stukje van de Nederlandse cultuur, dan dat het echt van nut is voor je persoonlijke ontwikkeling. Natuurlijk kun je er wel iets van leren, maar literatuur lijkt mij niet een noodzakelijkheid, hoewel lezen op zichzelf dus wel van belang is. Bron: vanaf p76 gaat over literatuuronderwijs

Door het lezen van literatuur leer je om kennis te nemen van andere manieren van denken, redeneren etc. Daarmee verbreed je je visie op de wereld en de mensen. Dat is één van de taken van ons onderwijssysteem. Niet alleen het klaarstomen voor een baan of vervolgonderwijs, maar het ontwikkelen tot een mens met brede kennis en interesse.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100