Heb je als 1ste graads docent een doctoraat?

Ik heb gehoord dat een 1ste graads docent een doctoraat heeft in het vak waar hij les in geeft, klopt dit of is dit gewoon onzin?

Weet jij het antwoord?

/2500

Als hij universitair is opgeleid is hij wat men vroeger doctorandus noemde. Maar iemand kan ook een eerstegraads lerarenopleiding op hbo-niveau hebben gevolgd.

Volslagen onzin! Een doctoraat zou betekenen dat diegene gepromoveerd is in dat vakgebied en dat heb je met een 1e graads docent absoluut niet! Sterker nog, een eerste graad betekent dat je zelfs geen academische titel hebt (drs/ir.), laat staan een dr. (titel)!!!

Ja, een eerstegraads docent (die dus onderwijs mag geven in de bovenbouw van HAVO-VWO) heeft een academische opleiding gevolgd. 'Vroeger' was dat dus een doctorandus, tegenwoordig is dat een master. Je haalt je eerstegraads bevoegdheid door na je academische opleiding op 'n bepaald vakgebied nog een eenjarige specialisatie als docent te doen. Tweedegraads docenten die eerstegraads willen worden, moeten een universitaire kopstudie volgen.

Bronnen:
http://www.wordleraarinhetvo.nl/arbeidsmar...

Je eerstegraads bevoegdheid kun je behalen via de universitaire lerarenopleiding na je master of de master of education na de bachelor. Ook bij de hbo-lerarenopleidingen kun je je eerste graads bevoegdheid halen via een master. Je moet dan wel al de tweedegraads bevoegdheid hebben voor deze vakken. De meeste hbo-lerarenopleidingen werken hiervoor samen met een of meerdere universiteiten.

Bronnen:
http://www.wordleraarinhetvo.nl/alles-over...

Was het maar waar, maar ik heb op de middelbare school wel gepromoveerde docenten gehad (in ieder geval 1 docent). Gepromoveerden zijn meestal actief in het hoger en universitair onderwijs, of alleen binnen de wetenschap.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100