Wat voor opleiding te volgen voor iemand met dyscalculie?

Geachte mensen,

Ik hoop dat iemand mij kan helpen met deze situatie.
Al van kinds af aan ben ik al heel heel erg slecht in rekenen/wiskunde.

Hievan heb ik in mijn schooltijd erg veel last gehad.
Ik ben een gezonde jongeman werkzaam in het bedrijfsleven, maar zal mij zelf graag door willen ontwikkelen, helaas wordt mij dit vrijwel onmogelijk gemaakt.

Bij veel erkende (thuis) studies of cursussen staat er dat er rekenvaardigheid vereist is, ook bij veel opleidingen waar rekenen in de praktijk er helemaal niet toe doet, dat vind ik raar.

In het verleden heb ik ook allerlei testen gemaakt om bij een studie toegelaten te worden, maar kreeg elke keer nul op rekest.

De mensen van de opleidingsinstituten waren van mening dat het te risky was om mij toe te laten tot de (MBO)opleiding. Dit is was echter wel vreemd, omdat er bij de andere elementen in de test uitkam dat ik op alle andere vakken op HBO niveau uitkwam.

Dit is voor mij heel vervelend omdat ik mij als individu toch wil (door) ontwikkelen.

Tot zo ver heb ik een MBO diploma op niveau 3, maar kom ik niet verder.

Heeft iemand advies voor mij hoe ik dit kan aanpakken of misschien weet iemand wel een gepaste studie waar dit niet aan de orde is?

Ik weet van me eigen dat ik veel meer kan dan MBO 3.

Of zal ik moeten stoppen en me eigen er bij neerleggen dat dit gewoon het geval is in Nederland?

Ik zie jullie reacties graag tegemoet.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het probleem zijn toch de vaak verplichte toetsen rekenen. Mijn nichtje probeert nu een mbo3 opleiding te doen en ze haalt dikke onvoldoendes voor rekenen en die toetsen zijn helaas toch verplicht. Rekenvaardig ZIJN lijkt me minder belangrijk, je moet geen rekentoetsen KRIJGEN die je moet halen om verder te gaan. Als je zeker weet dat een opleiding geen rekentoetsen heeft die je moet halen zou ik niet kijken naar het rekenvaardig zijn, je mbo 3 opleiding is voldoende om toegelaten te worden op elke mbo 4 opleiding dus veel meer kunnen ze je niet vragen als vooropleiding. Welke richting zou je willen want dit is te algemeen om voor je te zoeken. Toegevoegd na 1 uur: Het wordt gewoon heel lastig: Middelbaar Beroeps Onderwijs (MBO) voor dyscalculische kinderen: Om de taal- en rekenprestaties van studenten te verbeteren, krijgen mbo-studenten momenteel meer les in Nederlands en rekenen. Ook worden er centrale examens ingevoerd voor taal en rekenen. In het schooljaar 2013 – 2014 vinden de eerste centrale examens plaats voor mbo niveau 4. Voor kinderen met dyscalculie is er (nog) geen regeling! http://www.steunpunttaalenrekenenmbo.nl/steunpuntmbo/download/downloads-dyslexie-dyscalculie-2012/lezing-prof.-dr.-j.e.h.-van-luit.pdf Stel je vraag eens hier: http://www.dyscalculie.org/forum/index.php?sid=d07cef84d160ba8bdf927015b359d26f

Er zijn ook opleidingen (zowel MBO als HBO) waar rekenen/wiskunde niet of nauwelijks een rol speelt. Denk bijvoorbeeld aan alle studies waarbij je vooral met mensen werkt. Maatschappelijk werk, juridische hulpverlening, personeelswerk, verpleging, pastoraal werk. Of kok, dierverzorging, toerisme. Wiskunde heb je wèl nodig bij technische opleidingen en binnen de sector economie. Maar gelukkig zijn er veel meer mogelijkheden. Succes!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100