Kan ik met Verpleegkunde Niveau 4 een Huisarts opleiding doen ? Zo ja Hoe?

Ik ben een jongen van 16 jaar oud en ik doe een opleiding genaamd Verpleegkunde Niveau 4. Ik heb deze opleiding gekozen omdat dit een brede opleiding in de zorg is. Nu is mijn vraag of ik met die opleiding ook een Huisarts kan worden? Zo ja hoe en wat moet ik precies er voor doen? of is dat niet mogelijk en moet ik een totaal andere opleiding doen? Graag zo diep mogelijk uitleg!

Met vriendelijke Groet,

Funburb

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De huisartsenopleiding is alleen toegankelijk voor artsen. Je moet dus minimaal de 6-jarige studie geneeskunde hebben afgerond. In jouw geval geldt dus als je huisarts wilt worden, dat je na het behalen van je MBO-diploma een HBO-opleiding moet doen, of alsnog je VWO diploma met exacte vakken moet behalen, en daarna moet proberen om ingeloot te worden voor geneeskunde aan de universiteit. Met een HBO-propedeuse (eerste jaar HBO) of zelfs met een compleet HBO-diploma word je niet automatisch toegelaten tot deze studie, omdat er vakkeneisen gelden. Ook voor VWOers geldt dat zij alleen toegelaten worden als ze natuurkunde, scheikunde, wiskunde en biologie hebben gevolgd. Als je dus via een andere route (zoals via het HBO) naar de universiteit wilt, zul je ervoor moeten zorgen dat jouw kennis van deze vakken voldoende is. Je zou dat bijvoorbeeld kunnen doen door staatsexamens op VWO-niveau te halen. Daarnaast is geneeskunde een lotingsstudie. Je zou dus een lange weg af moeten leggen, zonder dat je de zekerheid hebt dat je daadwerkelijk tot de opleiding wordt toegelaten. Na 6 jaar universiteit (reken op een jaartje uitloop, dus 7 jaar) moet je een opleidingsplaats vinden als huisarts. De voortgezette opleiding tot huisarts duurt nog 3 jaar. Het is dus niet een studie waarmee je gemakkelijk via lagere niveaus door kunt stromen naar de hogere. Je zou daarom kunnen overwegen om iets anders te kiezen. Als je na je MBO-verpleegkunde bijvoorbeeld je HBO-verpleegkunde zou behalen, kun je daarna de Masteropleiding advanced nursing practice volgen. Je bent dan verpleegkundig specialist, en werkt veel zelfstandiger dan een 'gewone' verpleegkundige. Je houdt dan zelf spreekuren, voert lichamelijk onderzoek uit, en je mag net als artsen ook medicatie voorschrijven. De nurse practitioner of verpleegkundig specialist wordt daarom ook wel de HBO-dokter genoemd. Een andere opleiding waarmee je ook heel breed wordt opgeleid, en waarmee je zelfstandig patiënten ziet en taken van een arts overneemt, is de opleiding tot praktijkondersteuner. Dit is een post-HBO opleiding waarvoor je als MBO-verpleegkundige eerst een éénjarige vooropleiding moet volgen om op het juiste niveau te komen. Ook als praktijkondersteuner kun je aan de slag in de huisartsenpraktijk, en heb je een hele brede medische kennis. In de bronnen hieronder vind je meer informatie over de beide genoemde opleidingen. Er zijn natuurlijk meer opties, maar ik heb me vooral gericht op de huisartsenpraktijk.

Bronnen:
http://www.han.nl/opleidingen/masters/adva...
http://www.han.nl/opleidingen/opleiding/pr...

Je zult hiervoor naar het vwo moeten en daarna naar de universiteit. Daar kun je studeren voor huisarts. Toegevoegd na 49 minuten: http://www.ikwildokterworden.nl/vooropleiding

Bronnen:
http://knmg.artsennet.nl/Opleiding-en-Regi...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100