Ik wil naar het MBO NIV 4 / HBO, maar hoe!?

Hallo,

Ik ben net 17 geworden en zit nu op een mbo niveau 2 opleiding, maar ik word doodongelukkig op deze opleiding. Ik heb het idee dat ik niet tussen deze personen hoor en dat ik véél meer in me mars heb.
Ik wil heel graag naar het HBO, en ik heb echt een drill om ervoor te gaan, ook al duurt het een hele tijd.

Mijn vraag is daarom; Is het uberhäupt mogelijk dat ik ooit op de HBO kan komen? En zo ja, op welke route? Hoeveel jaar gaat het dan duren? Etc

Ik zou ontzettend graag antwoord willen op deze vragen, want ik wordt gek!!!!

Daniel

Weet jij het antwoord?

/2500

Met een afgerond mbo 4 diploma kan je vrijwel doorstromen in elke HBO-opleiding. Afhankelijk of je in dezlefde richting doorgaat (dan kan je versneld het HBO doen) duurt het nog eens 4 jaar: http://www.leerverder.nl/studiekeuze_mbo_hbo.php

Wat is je vooropleiding? Dus welk middelbare school diploma heb je? Daar hangt het ook vanaf. Maar om je vraag te beantwoorden: als jij meer in je mars hebt en qua intelligentie het HBO aankunt, dan kun je daar zéker komen. Het duurt wat langer, maar je zegt zelf al bereid te zijn om er langer over te doen. Globaal zijn er twee routes: op het MBO steeds een niveau hoger, dus MBO2, dan 3, dan 4, en dan naar het HBO. Als je steeds een beetje in dezelfde richting blijft van opleidingen, kun je hier en daar wat vrijstellingen krijgen en sneller doorstromen. De andere optie: terug naar de middelbare school. Dat klinkt misschien niet aantrekkelijk, maar wellicht dat jij op de HAVO wel veel gelukkiger bent dan op MBO2, omdat je daar beter in de groep past. Zodra je 18 bent zou je eventueel ook kunnen kiezen voor volwassenenonderwijs, dan hoeft het leeftijdsverschil niet zo'n punt te zijn. Ik kan me tenminste voorstellen dat je weinig trek hebt om straks in te stromen in bijvoorbeeld een HAVO-2 of -3 klas bij 13/14-jarigen. Je kunt ook via bijvoorbeeld het LOI of NTI thuis vakken proberen te volgen op HAVO-niveau, en dan staatsexamens doen. Staatsexamen kun je doen per vak, en daarvoor kun je zelf inschrijven zonder dat je op een middelbare school ingeschreven moet staan. Als je genoeg deelcertificaten hebt van vakken, kun je die uiteindelijk inruilen voor een diploma of een gelijkwaardig getuigschrift. Die routes afsnijden kan ook, maar dat kost óók tijd: zodra je 21 bent, kun je bij een heel aantal HBO-opleidingen via een toelatingsexamen toegelaten worden, ook als je niet de juiste vooropleiding hebt. Dan zit je alleen wél met het probleem dat je zelfstandig het niveau moet bereiken dat je nodig hebt voor het HBO, en dat is misschien wat veelgevraagd zonder voldoende vooropleiding. Maar onmogelijk is het ook niet. Ga eens praten met je decaan op school, die kan je verder adviseren en ook helpen om de juiste opleiding voor jou uit te zoeken. Veel succes!

Heel goed dat je van plan bent uiteindelijk HBO te doen. Maar je zit nu op MBO 2 omdat je VMBO Basis hebt gedaan. Als je zoveel ambitie hebt had je misschien moeten proberen al eerder een stap omhoog te doen ;-) Maar goed, je zit nu op MBO 2. Bij de meeste MBO 2-opleidingen is het mogelijk je eigen tempo te bepalen. Vraag ernaar bij de SLBer (of coach, hoe het maar genoemd wordt op je ROC) Zorg dus dat je zo snel mogelijk je diploma haalt. Daarna kun je verder op niveau 3. Omdat je al onderdelen afgerond hebt dan, op niv. 2, zijn er vrijstellingen mogelijk en kan die niv.3 opleiding dus in kortere tijd afronden. Daarna -op diezelfde manier- niveau 4. En dan is HBO in beeld. Ik raad je wel aan om goed na te denken over de uiteindelijke studie die je wilt doen. Als je namelijk in diezelfde richting doorleert heb je steeds voordeel van eerder geleerde theorie en praktijk. Bijv. MBO zorg & welzijn niv.2 ----- verzorging niv. 3 ----- verpleging niv. 4 ---- HBO verpleegkunde En dan nog dit: het is echt geen schande om het HBO niet te halen. Met MBO4 kun je prima aan het werk. Succes!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100