Hoe groot percentage vmbo leerlingen blijft op havo

Ik ben vorig jaar geslaags op vmbo, en ben toen over gegaan naar 4 havo, want ik wou mijn havo diploma halen. En nu ben ik dit jaar met mooie cijfers over gegaan naar havo 5. Maar ik hoorde van leraren dat dat knap van mij is omdat maar 25 % van de vmbo leerlingen toch nog doorgaan naar 5 havo.

Dit lijkt mij heel sterk, maar het klopt wel als ik de mensen om mij heen hoor. Is het alleen op mijn school zo dat 75 % van de leerlingen die van vmbo naar havo zijn gegaan (na hun diploma) niet overgaan naar havo 5?
Als iemand percentages weet zou dat heel leuk zijn.

Bedankt voor jullie antwoord.

Groetjes,

Matthijs

Weet jij het antwoord?

/2500

Na mijn reactie ben ik gaan zoeken en het viel wel mee: het is 1 op de 4 die strandt. Ik denk dus dat ze op jouw school niet echt selecteren en dat ze teveel kinderen door laten gaan naar Havo die daar niet echt horen.

Bronnen:
http://www.onderwijsethiek.nl/onderwijs/do...

De overstap VMBO-t naar HAVO is heel lastig. Alleen al de toelatingseisen zijn relatief zwaar. De HAVO's geven aan dat dit komt doordat de manier van lesgeven op de HAVO anders is, de werkdruk hoger, de lesstof abstracter en alles veel sneller gaat. Op de VMBO wordt meer 'voorgekauwd' en is er veel minder huiswerk. Ook heerst er in veel HAVO's dan ook een beleid dat doorstromende leerlingen niet mogen doubleren. Als zij in groep 4 blijven zitten mogen ze niet verder gaan op de HAVO. Dit strookt met het gelijkheidsbeginsel, want havisten die blijven zitten in 4 mogen wél verder. Hier wordt dus nu door de Kamer over gediscussieerd, hier wil men vanaf. Mijn zoon heeft net zoals jij, vorig jaar de overstap gemaakt naar HAVO 4 vanuit het VMBO-t. Vlak voor het Kerstrapport werd ik door zijn mentor opgebeld. Hij wilde alleen even laten weten dat hij erg veel bewondering voor onze zoon had omdat ' hij het zo goed deed'. Dit scheen toch iets te zijn wat niet vaak voorkwam. De meeste doorstromers hadden erg veel moeite met de druk en de snelheid en de meer theorie die er bij kwam kijken. als ik nu op het magister kijk, heeft hij nog steeds geen onvoldoende en zal hij dus wel overgaan. Hier hebben we namelijk pas op de 13e vakantie, hj zit nu nog volop in zijn proefwerkperiode. Voor een uitgebreid overzicht en percentage cijfers; kijk eens bij mijn bron, erg uitgebreid en afkomstig uit cijfers van vorig jaar. Toegevoegd na 24 minuten: Op deze site staat bij art.1.4 een percentagelijst van in-door- en uitstroom op het HAVO van gl'ers en tl'ers. http://cinop.brengtlerentotleven.nl/downloads/publicaties/AOO436.pdf Zijn wel cijfers uit 2007 dus het zal nu met de zwaardere eisen 'hoger onderwijs' (is nu nog net een overgangsfase, wordt volgend jaar dus moeilijker) wel nog lastiger worden.

Bronnen:
http://www.vosabb.nl/uploads/media/Advies_...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100