Hoe leer je een toets?

Ik heb nooit geleerd hoe ik moet leren, dat kun je ook zien aan mijn punten. Ik doe vmbo-tl. Wie weet er een goede manier om een toets te leren? B.V: hoofstuktoets engels.

Weet jij het antwoord?

/2500

Woordjes leren, want ik neem aan dat dat een groot gedeelte van de toets is, is heel makkelijk te leren op www.wrts.nl :-)

Samenvattingen schrijven van dat wat geleerd moet worden is een goede manier om de stof te laten kleven in je brein. Daarna een aantal keer de samenvattingen lezen om het nog beter te laten kleven. Probeer met je ogen dicht voor de geest te halen wat je hebt opgeschreven. Woordenlijsten de woorden een aantal keer opschrijven totdat je het idee hebt dat je ze kent. Bij een toets kun je dan weer terugdenken aan toen je ze zelf aan 't opschrijven was. Probeer dus altijd actief bezig te zijn met de lesstof. Je hersenen werken met plaatjes/filmpjes en geluid. Je kunt dus ook proberen zaken die je moet onthouden heel grafisch in je hoofd weer te geven. Voorbeeltje: Stel je moet een nummer onthouden: 4586. Daar kun je dan een filmpje van maken in je hoofd. Een auto (4 wielen) rijd speurend naar een adres over straat niet oplettend rijd de auto over de hand (5 vingers) van iemand die aan z'n auto aan 't knutselen is (die hand mag grafisch heel bloederig uit elkaar barsten). De man gilt het uit en springt op maar wat blijkt hij draagt rolschaatsen (8 wielen). De aanrijder kan z'n lach niet inhouden maar begrijpt dat dit niet kan in deze situatie en bied snel een sixpack (6 stuks) bier aan om het goed te maken. Klinkt als een heel verhaal maar in je hoofd is dit iets van hooguit enkele seconden, korter naar mate je het meer toepast. Met andere zaken dan nummers kun je vergelijkbare dingen doen. Lettergrepen omzetten in dingen die op de lettergreep lijken bv.

Zoek hulp! Het is lastig om zoiets te leren van websites of van wat iemand zegt. Je moet het doen. Vraag hulp aan je ouders, aan een tante/oom of een aardige buurman/vrouw. Twee/drie uur per week is voldoende. Besteed jullie tijd aan plannen, aan leren hoe je moet leren en overhoren.

Je kunt helaas niet even gauw leren hoe je een toets leert (een toets leer je trouwens niet, je leert een vak). Vraag je mentor om hulp, of anders je favoriete docent. Die is ervoor opgeleid en kan zijn of haar kennis zo aanpassen dat jij er iets aan hebt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100