Welke voorraad zet je op je balans: technische voorraad of economische voorraad?

Morgen heb ik examen m&o, dus vandaar...

Weet jij het antwoord?

/2500

Economische voorraad is de voorraad waarover een onderneming prijsrisico loopt. Technische voorraad is de werkelijke aanwezige voorraad. Economisch = technisch + voorinkopen – de al voorverkochte goederen. Op basis van bovenstaande moet je de economische voorraad op de balans opnemen. Je kan dit gemakkelijk onthouden: balans -> iets economisch dingetje - economische voorraad -> economisch dingetje... :-). Indien je bijv autobanden koopt a 100, dan boek je: 3... Voorraad autobanden: 100 @4... Te betalen aan Autobandenboer 100

Bronnen:
http://www.scholieren.com/werkstukken/16300
http://www.uwadministratiekangoedkoper.nl/...

In feite zet je beide op de balans maar niet op dezelfde grootboekrekening. Stel je koopt grondstof in. Daarvan kun je deze boeking maken: 3 Voorgekochte grondstoffen Aan 161 Voorkoopcrediteuren Op het moment dat de grondstof binnenkomt, boek je bovenstaande boeking tegen en maak je de boeking voor de werkelijk ontvangen voorraad, waardoor deze op de voorraadrekening voor de 'technische voorraad' wordt bijgeboekt. (Ook een grooboekrekening in de 3-rubriek uiteraard bij grondstof). Je moet periodiek (aan de hand van inventarisatie) vaststellen of de technische vooraad aanwezig is. Wél bestelde maar nog niet ontvangen voorraden, zijn uiteraard niet fysiek aanwezig. De voorraad waarover je prijsrisico loopt is uiteraard de economische dus daarvoor moet je alle 'voorraadbalansrekeningen' betrekken.

De technische voorraad zet je op de balans. (dit staat ik mijn M&O lesbrief De Eenmanszaak Deel 2 Vwo) Ik denk dat dit ermee te maken heeft dat de voorinkopen(crediteuren) en voorverkopen(debiteuren) ook op de balans worden vermeld. En volgens de formule ''Economische voorraad = technische voorraad + voorinkopen - voorverkopen.'' zou het dan betekenen dat je voorinkopen -en verkopen twee maal op de balans zet.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100