Mag een school een bijdrage vragen voor verplichte onderdelen van het lesprogramma?

De school van mijn stiefdochter organiseert elk jaar een kamp, waar alle klassen naartoe gaan. Daarvoor willen zij een bijdrage van 50 euro. Zij stellen dat het kamp een wezenlijk onderdeel is van het lesprogramma en dan ook een verplicht onderdeel.

Nou betwijfel ik dus of zij wel bijdragen mogen vragen voor verplichte lesprogrammaonderdelen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Moet mijn kind mee op schoolreis of schoolkamp? Nee, dat hoeft niet. De school kan een schoolreis verplicht stellen, maar moet hierbij wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Als eerste moet de school duidelijk aan de ouders hebben gecommuniceerd dat leerlingen verplicht zijn om aan de schoolreis deel te nemen. De schoolreis wordt dan onderdeel van het lesprogramma. En voor het lesprogramma hoeft u niet betalen. Deelname is dan niet afhankelijk van een financiële bijdrage van de ouders. (Zie voor meer informatie ook ‘Moet ik de ouderbijdrage betalen?’) Met andere woorden: als u voor het schoolreisje moet betalen zodat uw kind mee kan, dan kan het schoolreisje niet verplicht zijn. De school moet kinderen die niet meegaan een alternatief programma aanbieden. Schoolactiviteiten die ’s avonds of ’s nachts plaatsvinden, kunnen nooit verplicht zijn, ook als hier geen vergoeding voor wordt gevraagd. Realiseert u zich wel dat het voor uw kind wel plezierig is mee te gaan met het schoolreisje of het schoolkamp met zijn klasgenoten. Voor kinderen zijn dit vaak de hoogtepunten van het jaar.

Bronnen:
http://www.leerplicht.net/antwoord-op-uw-v...

Nee, dat mag een school niet. Het is bij wet verboden. Maar de wet laat wel toe dat scholen met de ouders overeenkomen dat de ouders zich per schooljaar verplichten tot het betalen van een vrijwillige bijdrage. Ik denk dat veel scholen precies weten hoe ze het zo moeten brengen dat ouders hiermee akkoord gaan, zonder te beseffen dat het niet hoeft.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100