Naar mijn mening heeft de wet hier geen kant-en-klare oplossing voor.
Er is een artikel BW 6:628a (zie hieronder de wettekst) wat o.a. van toepassing is op 0-uren contracten. Hieruit blijkt dat je altijd voor 3 uur moet worden uitbetaald als je minder dan 3 uur hebt gewerkt.
In jouw geval héb je niet gewerkt maar je was wel opgeroepen. Dat de werkgever bij nader inzien geen gebruik heeft gemaakt van je aanbod om te komen werken, is zijn beslissing. In dit geval is het (naar mijn mening) redelijk dat je in ieder geval drie uur werkuren betaald krijgt. Ook al staat dat niet in de wet. Plus de reiskosten, als een reiskostenvergoeding is overeengekomen.
Nog iets anders. Naar mijn mening is een 0-urencontract niet bedoeld voor het soort werk dat je doet. 0-uren contracten zijn bedoeld om mensen flexibel op te kunnen roepen, bijv. bij plotselinge drukte. Als er echter een hele planning achter zit, dan zou het handiger zijn als de werkgever min-maxcontracten met zijn werknemers overeenkwam. Bij dat soort contracten is een minimaal aantal uren per week gegarandeerd (die worden dus altijd uitbetaald) en hoeft de werkgever niet meer dan een maximum aantal uren per week te werken.
Als het aan mij zou liggen, werden 0-urencontracten afgeschaft, die worden nog steeds te gemakkelijk en op oneigenlijke wijze ingezet. Misschien dat een van de toekomstige kabinetten mijn voorstel overneemt :-)
"Artikel 628a
1.
Indien een arbeidsomvang van minder dan 15 uur per week is overeengekomen en de tijdstippen waarop de arbeid moet worden verricht niet zijn vastgelegd, dan wel indien de omvang van de arbeid niet of niet eenduidig is vastgelegd, heeft de werknemer voor iedere periode van minder dan drie uur waarin hij arbeid heeft verricht, recht op het loon waarop hij aanspraak zou hebben indien hij drie uur arbeid zou hebben verricht.
2.
Van dit artikel kan niet ten nadele van de werknemer worden afgeweken. "