waarom wordt het vak ckv (cultuur kunstzinnige vorming) verplicht gegeven?

waarom wordt zo'n vak gegeven?
alle vakken die ik juist had willen laten vallen beeldende vorming (teken les) drama(toneel opvoering) ,techniek (knutselles) komen allemaal gewoon terug alleen andere benaming.

dit heeft voor mijn gevoel niets te maken met culturele noch kunstzinnige vorming. (enige leukheid is dat je dan zo'n gratis cjp kortingspas krijgt voor culturele activiteiten bios!)

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het is eigenlijk gek dat er over vakken als Frans en wiskunde bijv.geen twijfel bestaat of je het wel moet leren ook als jouw interesses heel anders liggen en je ze ook in jouw beroepskeuze niet nodig zal hebben. Kunst is ook zo'n vak wat je denkt niet nodig te zullen hebben omdat het je niet interesseert. Leren over kunst is echter leren over jezelf,over deze tijd, over je omgeving,de maatschappij. Leren over kunst is leren reflecteren op wat je ziet. Kunst maken is worstelen met materialen,is keuzes maken die niet voor de hand liggen, is divergent denken. Kunst bezoeken is genieten, concentreren, kijken, luisteren en soms verrast worden. Kunst daagt je uit! Kunstenaars communiceren op hun manier en wel op een manier die inspireert en die de boodschap die ze willen vertellen, diep binnen laat dringen. Soms als slechts een lichtpuntje waar je even om moet lachen of even over moet nadenken (denk aan kleinkunst/cabaret) Soms is het als een blikseminslag die maakt dat je de wereld anders leert in te kijken dan voorheen. Kunst spreekt tot de verbeelding en daarmee wordt een veel grotere wereld geopend dan de echte wereld met zijn kaders en regels. Door kunst leer je anders te denken dan recht toe -recht aan, je leert genuanceerd te denken. Het is juist in deze maatschappij belangrijk omdat juist oppervlakkigheid, rechtlijnigheid,ongenuanceerdheid en simplistische oneliners gevaarlijk op de loer liggen. Kunst hoort bij de cultuur van jouw land en het zou zo'n verarming zijn als kunst gewoon vergeten zou worden en niemand meer zou leren creatief te denken. Kan jij je een wereld voorstellen waarin geen muziek werd gemaakt, films werden vertoond, verhalen werden geschreven enz? Zonder les in kunst en kunstenaars die het vak geleerd hebben zou dat het resultaat zijn.

Culturele en kunstzinnige vorming (afgekort tot CKV, soms Cultureel Kunstzinnige Vorming genoemd) is een vak dat op Nederlandse middelbare scholen wordt gegeven sinds de invoering van de tweede fase. Het werd vanaf het schooljaar 1999 / 2000 ingevoerd in de bovenbouw van havo en vwo. Per 1 augustus 2003 is het vak ook ingevoerd op het vmbo. Het vak is een kennismaking met allerlei kunstvormen en is bedoeld om de jeugd bekend te maken met Kunst. Diverse kunstinstellingen proberen hier op in te spelen. Zo heeft het Filmmuseum de 'CKV tip van de maand' ingevoerd en zijn veel musea goedkoper of gratis toegankelijk voor ckv-leerlingen. Dit gebeurt door middel van een CKV-pas (wat een speciale CJP-pas is). Daarnaast krijgen leerlingen bonnen die een bedrag waard zijn van € 2,00 tot € 3,70. Sommige scholen houden (een gedeelte van) de bonnen in eigen zak, om zo algemene CKV-bezoeken te financieren. Waarom het wordt gegeven: om de jeugd bekend te maken met Kunst dus.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Culturele_en_...

Bij mij op school hebben ze dat laatst precies uitgelegd. Als je een profielkeuze zou moeten maken, zou je als je goed puzzelt, nooit een cultureel vak hoeven te kiezen in jouw vakkenpakket. Dat vonden "ze" niet goed, men vindt dat je wel wat kennis moet hebben over kunst. Vandaar het vak ckv, dan pik je toch nog wat op over cultuur, en kunst, en de geschiedenis ervan. Het kan altijd nuttig zijn, gewoon een beetje kennis erbij.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100