Heeft een docent het recht als ze boos is om 'hou nou je bek maar dicht' te zeggen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik ben zelf leraar en zoiets zou ook zo maar eens uit mij kunnen flappen. Ik heb nooit zo zeer begrepen waarom de halve school elke zin drie keer 'kanker' mag zeggen maar leerlingen er een drama van maken als een docent één keer 'hou je bek maar dicht' zegt. Ja, de docent heeft het recht dat te zeggen. Het is niet netjes maar kijk eerst eens naar je eigen taalgebruik en gedrag voordat je anderen veroordeelt.

Ik denk het wel, ze zegt het niet zomaar dus je lokt het wel uit

Ja, waarom niet? Het is niet erg netjes, maar het is ook niet beledigend of iets dergelijks.

Het is niet zulk fraai taalgebruik. Maar een leerkracht zal dat nooit eerder zeggen, dan nadat ze op een grove manier dwars is gezeten. Zoek de oorzaak in de eerste plaats bij jezelf en neem het jezelf kwalijk dat je haar ertoe hebt gebracht. Ga met haar praten!!!

Schelden is bij wet niet verboden, maar om het een recht te noemen gaat misschien ver. Het is in ieder geval onbeleefd en een slecht voorbeeld vanuit de leraar. Indien een leraar dit zou zeggen kan hij zijn geduld blijkbaar niet goed bewaren. Je kunt er hooguit mee naar een decaan mee stappen, eventueel met klasgenoten die je verhaal kunnen bevestigen. Wat dit voor gevolgen heeft bepaalt diegene dan. Toegevoegd na 1 minuut: Mocht het echter zo zijn, dat jij hiervoor aanleiding hebt gegeven door bv. herhaaldelijk door de les te praten, dan zul je van de decaan geen gelijk krijgen. Zoals hierboven al is gezegd: Waarschijnlijk zegt deze docent dit niet zomaar en is er wel iets aan vooraf gegaan.

Er zijn geen wettelijke regels omtrent het taalgebruik van docenten, er zullen hooguit regels door de school zelf gesteld kunnen zijn. Het is dus niet verboden, hoewel het geen fatsoenlijk taalgebruik is.

Ja dat recht heeft de docent, hou je bek is nog oke, maar als het verder dan dat gaat mag het niet volgens de wet. zelf vind ik het niet kunnen

Een docent heeft dat recht niet! Nee zelfs niet als je het daar naar hebt gemaakt. Een docent heeft een voorbeeld functie, en zulk taalgebruik hoort daar niet bij, als de docent het gaat gebruiken dan zullen leerlingen dat onderling ook wel doen. Een leraar heeft het recht om maatregelen te nemen om de orde in de les te handhaven maar ''houd je bek nou maar'' e.d. hoort wat mij betreft daar niet bij.

Er is geen 'recht' of 'onrecht' in deze kwestie. Als een docent het nodig acht om zo'n opmerking te maken, moet je je eerder afvragen hoe dat kan in plaats van de zeuren op de leerkracht.

Officieel mag het niet maar het beste is om er met je leraar of mentor mee over te praten, ik had zelf ook zo'n leraar die mij de hele tijd uitschold maar nadat ik het tegen mijn mentor zei doet hij echt gewoon aardig tegen me

Hier ook een leerkracht. Ik heb het zelf nooit gezegd omdat ik het ongepast vind om op die manier kalmte te creëren, maar ik kan me zeer zeker voorstellen dat het 'in the heat of the moment' wél eruit flapt. Om respect te kunnen krijgen moet je het zelf ook geven en er is geen enkele leerkracht die vanuit het niets zomaar 'hou nou je bek maar dicht' tegen je zegt. Ik ben er bijna zeker van dat er hier heel wat meer aan vooraf is gegaan.

Een aantal jaar geleden heb ik als Limburger les gegeven in Amersfoort. Ik zag dat je daar ook vandaan komt. Op een bepaald moment heb ik ook gezegd tegen de klas dat ze hun bekken dicht moest houden. De klas reageerde geschokt. Ik denk dat het in het zuiden van Nederland normaler (niet normaal, maar wel normaler) is om dit te zeggen dat boven de rivieren. Ik kan me niet herinneren dat ik ooit geschokt was als iemand dit tegen me zei. Tegenwoordig bezig ik dit ook niet meer, omdat ik weet dat het voor sommigen als beledigend wordt gezien, 'dieren hebben een bek, ik heb een mond'. Een docent heeft het recht te zeggen wat hij of zij wil, zoals eenieder in Nederland, behoudens de wet. Als voorbeeldfunctie is het wel beter om wat doordachter met woorden om te gaan. Toegevoegd na 1 minuut: *dan boven de rivieren

Ik vind het wel lachen als een leraar dat zou zeggen. Misschien niet zo netjes, maar dan zie je maar weer dat leraren ook gewoon mensen zijn, ze zijn heus geen beatrix die je U moet noemen en ze zijn niet altijd slimmer als jij! Maar alsnog, dit betekent niet dat je je leraar moet gaan verrot schelden en niet respecteren. Hij geeft les omdat hij mensen iets wil leren, waaronder respect en natuurlijk de lesstof, dus blijf hem maar gewoon U noemen. ^_^ Geef je het goede voorbeeld. (aangezien het nieuws van deze week, we mogen geen voornamen meer noemen tegenwoordig dus...)

Als je tien keer om stilte hebt gevraagd in een klas met 30 pubers, als je twintig keer gewaarschuwd hebt op een nette manier, als je leerlingen er niet constant uit wilt sturen omdat ze respectloos en onfatsoenlijk zijn en maar doorkletsen terwijl jij les wilt geven, dan wil het wel eens helpen om grof te zijn, want net zoals hiervoor al gezegd werd, dan zijn ze met stomheid geslagen, en...........dus StiL!! Het verdient geen schoonheidsprijs, maar soms zijn je middelen om een klas stil te krijgen en les te kunnen geven gewoon uitgeput en is je trukendoos leeg. Misschien een goeie vraag: waarom kletsen leerlingen gewoon door terwijl een leraar om stilte vraagt om les te kunnen geven.

Ja. Het recht wel. Of dit formeel of niet is? Informeel en in hoge mate. Waarom? Een docent is een leerkracht (LEER-KRACHT!). Hij/zij hoort het voorbeeld te zijn en moet in alle situaties het hoofd koel houden. Natuurlijk, het is menselijk om fouten te maken.. Maar als docent moet je wel 2x nadenken voordat je iets zegt. Je kan de heer/mevrouw ook niks maken als ze het 1x'tje zegt (en ik zou ook niet weten waarom). Maar als dit vaker gezegd word kan je naar de afdelingsleider en die zal dat dan oplossen. En ik weet het niet zeker.. Maar volgens mij worden docenten ook wel ingelicht en getraind voordat ze op een school gaan werken, en weten ze wat ze moeten doen. Conclusie: 1x kan geen kwaad, 2x, hmm.. Ok. 3x of meer, Dan heeft zij/hij het recht gewoon niet, omdat dit gedrag ongepast is en storend is voor het leerproces, en informeel.

het zijn ook mensen die weleen het bloed onder hun nagels weg voelen vloeien omdat iemand dit eronder vandaan haalt natuurlijk. van de andere kant moeten ze het goede voorbeeld geven. ze hebben het recht om er iemand uit te sturen als deze zich niet weet te gedragen naar herhaaldelijk waarschuwen. dit kan heel prima op een normale toon en zonder frustratie (beter gezegd: irritantjes te laten blijken dat ze zich op de kast laat jagen en gefrustreerd raakt) zelf zou ik het me laten zeggen in ieder geval (maar vind etteren dan ook geen sport) en reageren met "pardon, bent u de grip een beetje op uzelf kwijt misschien? een leerkracht die zich zo op laat naaien vind ik persoonlijk niet zo geschikt omdat er nog andere opties zijn om wat duidelijk te maken wat een stuk meer verantwoord zou zijn (naar zowel de klas, als naar de persoon die zijn bakkes moet houden, als naar zichzelf) een leerkracht heeft de klas en zichzelf in de hand te houden vind ik.

Probeer je dan de leraar nu op een fout te betrappen? Hij/zij zal deze woorden echt niet als eerste waarschuwing hebben gebruikt, dus ik neem aan dat dit zeer terecht is!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100