Hoe weet je of een frans woord met "le "of "la " moet zijn?

Weet jij het antwoord?

/2500

mannelijk met le vrouwelijk met la, dan heb je nog allemaal uitzonderingen maar dit is zegmaar de basis

Vrouwelijke woorden zijn la en mannelijke le. Vrouwelijke woorden eindigen MEESTAL op een E. Maar er zijn natuurlijk ook uitzondering. Als je het zeker wilt weten moet je even in het woordenboek of op internet kijken.

Het is meestal een kwestie van leren; dus met le of la ervoor leren. Van sommige woorden is het wel duidelijk zoals le coq (de haan) en la poule (de kip). Ook als ze met l' beginnen zijn ze mannelijk of vrouwelijk; dat moet je helemaal uit je hoofd leren. Er zijn wel groepen woorden met een bepaalde uitgang die allemaal hetzelfde geslacht hebben, maar dat zou hier te ver voeren. Daarvoor heb je en grammaticaboek.

Helaas is dat puur leren! Er zijn een paar héle kleine uitzonderingen, maar per woord is dat verschillend.

Le zet je voor een mannelijk woord en la voor een vrouwelijk woord. Of een woord mannelijk of vrouwelijk is, vind je in het woordenboek.

Le is voor het mannelijk woord: dit zijn dus de woorden die met un beginnen. La is voor het vrouwelijk woord: dit zijn dus de woorden die met une beginnen.

Behalve wat hier boven staat zijn er nog wat handige weetjes: Mannelijk zijn vaak zelfstandige naamwoorden die eindigen op: –isme : Le capitalisme, le socialisme, etc. –ment : Le développement, un arrangement, etc. –au : Le bureau, un bateau, etc. –eur : Un directeur, un vendeur, etc. –age : Le kilométrage, le chômage, etc. dus LE En vaak vrouwelijk als ze eindigen op: –tion : La consommation, une présentation, etc. –té : La société, l’égalité, etc. –tude : L’exactitude, une habitude, etc. –ie : L’industrie, la compagnie, etc. –e : L’entreprise, la machine, etc. dus LA Let op ! Dit is een algemene regel, waar veel uitzonderingen op zijn. In het woordenboek staan alle uitzonderingen vermeld. http://www.intercambio-es.com/nl/nl/franse_les.php?id=59

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100