Hoe spreek je beter nederlands?

Ik woon al mijn hele leven in nederland en spreek ook gewoon nederlands, maar ik heb veel moeite met aanwijzende voornaamwoorden dit, dat, deze en die en lidwoorden de het. En bijvoeglijke naamwoorden (bijv. mooie stoel of mooi stoel). Ik wil ook gewoon welbespraakt zijn en mooi goede en mooie zinnen kunnen maken en correct kunnen schrijven. Weet iemand een boek die me hierbij kan helpen. Het liefst 1 dik boek.

Toegevoegd na 25 seconden:
Alvast bedankt!

Toegevoegd na 1 minuut:
Er is echt niks zo frustrerend als je niet uit je woorden komt je komt heel snel dom over.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Misschien is een online cursus 'Nederlands foutloos spreken en schrijven' iets voor jou. http://www.leren.nl/rubriek/talen/nederlands/ Succes!

Ga dan een cursus Nederlands volgen bij een volksuniversiteit bij jou in de buurt.

Veel boeken lezen, als je veel leest zal je veel woorden- en zinscombinatie tegenkomen die op een gegeven moment in je hoofd blijven hangen. En nog een tip voor je specifieke probleem: xxx hier daar De DEze DiE heT diT daT het mooie boek de mooie vrouw een mooi boek een mooie vrouw

Als je geboren en getogen Nederlander met Nederlandse ouders bent, zou dat eigenlijk geen probleem mogen zijn. Je kunt namelijk niet ' leren' wanneer een woord de/deze of het/dat is, dat leer je gaandeweg naarmate je de taal leert. Net zoals we in het Duits gewoon dom moeten leren of iets der die of das is, of le of la in het Frans. Weinig of geen aanknopingspunten. Wil je het echt correct doen, dan zit er weinig anders op dan gewoon heel veel lezen, maakt eigenlijk niet eens uit wat, als het maar in goed Nederlands geschreven is. Al lees je kinderboeken. Wat je beter kunt vermijden is conversaties met mensen die de taal ook slecht machtig zijn, of, nog erger : televisie kijken. De keren dat je daar ABN hoort worden almaar zeldzamer. Vooral Nederlandse spelshows en kwissen zijn een drama. Documentaires en nieuwsprogramma's kun je nog met een redelijk gerust hart blijven kijken - maar ook dat is niet meer altijd 100 %. Het maken van mooie zinnen en gebruik van moeilijke woorden kun je beter alleen maar doen als je daar om welke reden dan ook een beetje bedreven in bent. Een foute lange zin klinkt namelijk veel dommer dan een korte goede. En een makkelijk woord goed gebruikt is slimmer dan een moeilijk woord in de verkeerde context. Lange zinnen en moeilijke woorden leer je ook vanzelf als je veel leest, maar dan niet alleen kinderboeken natuurlijk. (Hoewel ; in Harry Potter heb ik meen ik wel zinnen van bijna een halve bladzijde geteld.). Oefening baart kunst, maar probeer niet te zijn wie en wat je niet bent, want dat komt gekunsteld over. Maar aan je tekst is verder weinig aan te merken hoor. Okee, een boek DAT (het boek, dus dat boek) me kan helpen. Maar dat kun je jezelf inderdaad aanleren. (de man die... / het boek dat...).

Eerst nadenken en dan uitspreken. (mits u geen lees/leer beperkingen heeft) U kunt lid worden van de bibliotheek, putten uit duizenden leerzame boeken. Kies een willekeurig boek en bekijk hoe de onderwerpen zijn beschreven. Kijk ook gelijk hoe het wordt geschreven. Voor visueel gehandicapten zijn er ,gesproken, boeken. Veel succes.

Als je eenmaal weet wat het lidwoord is dat bij het zelfstandig naamwoord hoort, kun je ook de bijbhorende aanwijzend en bijvoeglijk naamwoorden weten. de - mooie - die (voor ver weg) en deze (voor dichtbij) het - mooie - dat (voor ver weg) en dit (voor dichtbij) een - mooi (bij een het-woord) een - mooie (bij een de-woord) Leer bijvoorbeeld 'de tafel' en 'het huis' met bijbehorende aanwijzend en bijvoeglijk naamwoorden uit je hoofd. Dan moet je bij andere woorden wel nadenken, maar kun je altijd spieken door het woord voor tafel of huis te vervangen. Dan rest je nog de lidwoorden uit je hoofd te leren die bij de ontelbare zelfstandignaamwoorden horen. Dit kan online via onderstaande link: http://www.pm-gent.be/Leren/nederlands/okan_lidw1.htm Zo kun je zelf aan de slag. Om de lidwoorden van andere zelfstandig naamwoorden te leren kun je elk woord dat je leest of wil gebruiken noteren. Maak een lijst uit het dagelijks leven waarmee je jezelf bv. elke week overhoort.

Iemand van je familie even vragen hoe je iets moet uitspreken, soms even oefenen. Veel Succes!

Om te beginnen mijn complimenten! In deze tijd van taalverloedering kunnen we wel een extra purist gebruiken. U vraagt naar een boek. Dat is lastig. Als ik zoek op het internet, kom ik wel leerboeken tegen, maar die zijn allemaal gericht op analfabeten of buitenlanders. Er zijn wel schriftelijke en mondelinge cursussen beschikbaar, om beter te leren spreken en schrijven. Zie de bronnen.

Bronnen:
http://www.loi.nl/themes/taalvaardigheid/t...
http://www.nti.nl/taalcursussen/nederlands...

Een zeer goed naslagwerk - je kunt het trouwens ook gewoon helemaal doorlezen want het is interessant - is het boek Schrijfwijzer, geschreven door Jan Renkema. Dit boek gebruik ik zelf als tekstschrijver/-corrector ook professioneel en wordt door mijn uitgeverij ook geadviseerd om te gebruiken bij het opzoeken van bepaalde problemen op het gebied van taal. Destijds stond het ook op de literatuurlijst aan de universiteit waar ik Nederlandse taal en letterkunde studeerde. Het wordt nog steeds, en steeds opnieuw herzien en bijgewerkt, uitgegeven bij Sdu Uitgevers. Voor de lidwoorden zul je echter een woordenboek of de officiële Woordenlijst Nederlandse Taal (het Groene Boekje) moeten raadplegen.

Een paar tips; Wanneer gebruik je "die' en wanneer 'dat'? DIE gebruik je wanneer je te maken hebt met een 'de' woord; ( de jongen, de vrouw etc) DAT gebruik je wanneer je te maken hebt met een 'het' woord; (het schip, het paard) en bij alle verkleinwoorden dus , want dat zijn ook 'het' woorden.( het meisje, het kindje) Woorden als die, dat, deze, zo'n, zulke,dit wijzen iets aan en daarom noemen we dat 'aanwijzende voornaamwoorden. DIT huis is groter dan DAT huis, DEZE jongen is slimmer dan DIE jongen. Bij 'de' woorden of meervoud gebruik je 'die' of 'deze', Zie je die man? Die heeft een rare jas. Bij 'het' woorden of hele zinnen gebruik je 'dit' of 'dat', Heb je het boek? Ja, DAT heb ik. Een bijvoegelijk naamwoord zoals jij aangeeft 'mooi(e) zegt iets over het zelfstandig nmw dat er meestal achter staat. Het LEGE huis, de ZWARE tas, de MOOIE stoel. Als het ervoor staat zoals hierboven, komt er dus een 'e' bij en wordt het verlengd. Staat het erachter dan wordt het de korte vorm; de MOOIE stoel, de stoel is MOOI. De KALE man, de man is KAAL. Dan heeft onze overigens lastige taal ook nog een regel dat we ook stoffelijke bijvoegelijke naamwoorden hebben. Die geven aan van wat voor stof iets gemaakt is. Deze stoffelijke krijgen er altijd een 'n' bij; het HOUTEN huis, de GOUDEN ring, het KATOENEN shirt. Dit was even taalles in een notendop, even een paar makkelijk te begrijpen regeltjes. Dan ben je alvast iets geholpen. Ik vind het klasse dat je graag goed de Nederlandse taal wilt beheersen! De meeste Nederlanders zijn niet echt op de hoogts van de regels en zelfs wetenschappers buigen zich soms over onze taal en hebben er zelfs discussies over. Ik weet niet of je wel eens op TV hebt gekeken naar 'Het grote dictee der Nederlandse taal' maar daar kan je zien hoeveel moeite zelfs schrijvers, docenten, journalisten enz. ermee hebben om foutloos te schrijven. Het is echt heel moeilijk geworden, doordat we steeds neuwe spellingen hebben gekregen. Zelf heb ik veel profijt bij de site; www. beterspellen.nl Daar staat een goede uitleg en krijg je elke dag een mailtje met 4 vragen die je moet invullen. Je krijgt direct antwoord of en wat je fout hebt ingevuld. Ook waarom het fout is ,staat erbij. Aldoende leer je van je fouten.Zij zijn ook goed op de hoogte van nieuwe spellingsregels en dat is in sommige boeken niet altijd het geval. Taal leeft en is erg aan verandering onderhevig!

Een belangrijk element van uw vraag verwijst naar het probleem dat in vele talen bestaat: het kennen van het geslacht van naamwoorden. En zoals in al die talen: het zal erop neerkomen dat je lange lijsten van buiten moet leren.

Ik heb even wat van jouw antwoorden gelezen, maar daar zag ik geen fout in staan! Dus, speelt dit eigenlijk wel een rol? Of is het eigenlijk maar een sporadische vergissing, waar je veel wroeging over hebt? Dus ik vraag me af, wat je verlangen nou precies is. Mocht het inderdaad een heel bepaalde fout zijn, zoals lidwoorden. Dan vind ik dat bijzonder. Misschien is het dan een vorm van dyslexie. Aandacht kan dan zeker helpen. Koop in de bibliotheek een boek voor € 1, pak een gele stift en maak al deze woordjes in het boek geel. Door erop te letten, kun je je partieel trainen in dit aspect. Succes!

Ik snap je frustratie ik woon in griekenland en heb hetzelfde probleem met de griekse taal. Nu gaat mijn dochtertje naar de eerste klas en vind ik het erg dat ik haar niet heel goed kan begeleiden. Het voordeel is echter dat ik door haar te helpen er zelf ook heel veel van leer. Mijn tip is dan ook probeer aan nederlandse grammatica leerboeken te komen van hogere opleidingen in jouw geval dan. Mijn grieks lerares gaf mij ook te tip om veel naar programma's te kijken of te luisteren waar de betreffende taal die je wil leren. bijvoorbeeld: tien voor taal etc. en goede boeken lezen maar alles bij alles is het altijd moeilijk want in dagelijkse gesprekken heb je vaak niet de tijd om echt na te denken over hoe je iets moet zeggen. Daarom denk ik persoonlijk dat ieder persoon die emigreert of om de een of ander reden in een ander land verblijft. alleen al respect verdient als hij wilt en probeert om de taal te leren.

Misschien helpt onderstaand boek (zie link) je wel verder. Uiteraard zijn er ook andere hulpmethoden om je spreekvaardigheid te verbeteren. Vandaag de dag kan je hiervoor terecht bij "logopedisten." Zij weten waar de pijnpunten liggen bij mensen die moeilijkheden hebben met spreken en helpen je er zo weer bovenop.

Bronnen:
http://www.boek.be/boek/academische-taalva...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100