Mogen leraren zomaar in je mobiel kijken als je em moet laten zien?

Een vriend van my zat te smsen onder de les, toen moestie em in leveren. Na de les moestie komen en hy zei: ik heb alleen ge smst. En toen dee de leraar mn vriend zn mobiel open en ging kijken in zn contactlyst smsjes en oproepen. Dit mag tog niet???

Weet jij het antwoord?

/2500

Lijkt me niet, is niet een geschreven regel, maar is wel erg onbeleefd. Bij ons moeten we hem uitzetten voordat we hem moeten inleveren, zodat de leraar geen eventuele kans heeft persoonlijke dingen te zien. Ik zal er zeker wat van zeggen.

de leraar heeft dezelfde bevoegdheden als iemand anders. Ik mag ook niet zomaar in jouw telefoon kijken toch? Hij mag nooit zonder toestemming van jou dit doen ivm privacy. Het is overigens niet handig om tijdens de les te gaan smsen, je leraar mag dit verbieden, waarschijnlijk heeft jouw school hier wel regels voor. Maar in de telefoon kijken, nee,dat mag niet.

Je vriend moet een schriftelijke klacht sturen naar de leraar en hem verzoeken, schriftelijk uit te leggen waarom hij meent in een mobiele telefoon te mogen kijken naar 'opgeslagen' berichten. En verzoek hem zijn excusses aan te bieden. Het openen, lezen van 'privé' brieven, emails en tekstberichten valt onder het zgn. Briefgeheim. En de bescherming hiervan is opgenomen en de zgn Grondrechten (art 11). De betreffende leraar is dus in overtreding. Niet een reden om hem aan te geven. Maar als je vriend z'n excusses aanbied vanwege het onder de les SMS'en (hoogst onbeleefd) en de leraar z'n excusses voor het opvragen,lezen van tekstberichten (niet toegestaan) is m.i. de zaak afgedaan.

Nee dat is niet netjes, maar jouw vriend mag ook zijn telefoon niet gebruiken in de les. Staan ze mooi quitte, toch ?

Je weet van te voren dat je niet mag smsen in de les dus eigenschuld. Denk niet datie nog zal smse in de les. Er zijn geen regels voor dat een leraar in een telefoon mag kijken dus je kan er niks tegen doen.

Wat ik wel eens gedaan heb bij leerlingen die sms'en oid onder de les is hun telefoon op Japans zetten. Je maat moet opletten en niet met zijn telefoon spelen. Hij heeft mazzel dat hij niet in mijn les zat.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100