Is google een monopolie?

(De lector economie wist het niet 100 procent zeker.)

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee, Google heeft geen monopolie: iedereen die wil, mag een zoekmachine of een virtuele wereldbol op internet zetten en reclame-inkomsten genereren. Google draait ook mee in allerlei open-ontwikkelings-clubs (is lid van W3C, de club die de open standaarden beheert) en gooit z'n standaarden zo veel mogelijk open. KML (Google's kaarten-taaltje voor maps en earth) is bijvoorbeeld een door het OGC (open geospatial consortium) goedgekeurde open standaard. Door het enorme marktaandeel komt Google wel over als een monopolist, maar Google is er natuurlijk enorm bij gebaat om juridisch NIET als monopolist te worden aangemerkt en zal dan ook alles doen wat nodig is om dat te voorkomen.

Bronnen:
http://www.w3.org/Consortium/Member/List

Ha, die Duckje; Niet helemaal, want er zijn nog meer bedrijven die zoekmachines exploiteren. Google is echter wel verreweg de grootste en domineert die markt.

Nee, van alle diensten die Google biedt, zijn ook andere aanbieders. Dan heb je geen monopolie. Toegevoegd na 1 minuut: Bijvoorbeeld: Zoekmachine (Bing, Yahoo) E-mail (Hotmail, Yahoo, Etc.) Maps (Bing Maps, etc)

Google had in 2010 een marktaandeel van ongeveer 94% in Nederland (in the US is dit veel lager (ongeveer 75%) Dus wat dat betreft kun je zeker zeggen dat Google bijna een monopolie heeft. (Want er zijn wel andere partijen.)

Bronnen:
http://www.edwords.nl/2010/07/12/marktaand...

Google werkt op meerdere markten, het is geen echte monopolie, maar vanwege zijn grote heeft het op sommige gebieden het meeste marktaandeel. de zoekmachine is absoluut geen monopolie, dat is een monopolistische concurrentie, want veel aanbieders en een heterogeen product, dat betekent dat dus elke zoek machine zijn zoek resultaten wat anders aanbied. Google vormt wel op sommige markten een natuurlijk monopolie, dat is (in dit geval omdat het een groot bedrijf is) dat het goedkoper kan produceren dan zijn concurrenten en daarom het een beetje een soort monopolie is.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100