Waarom maken mensen tegenwoordig zoveel als/dan fouten?

Op veel scholen leren ze de kinderen dat je 'als' gebruikt bij een vergelijking. Dit klopt ook. Maar zouden sommgie kinderen dan niet denken dat in de zin "ik ben groter dan Piet" je jezelf vergelijkt met Piet en dat het dus volgens de regel als moet zijn? Dat daar de fout vandaan komt? Of is het puur slordigheid of onwetendheid?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

1. Dit soort fouten zag je vroeger minder omdat véél minder mensen veel schreven. 2. Wie schreef, nam er veel meer tijd voor omdat het helemaal niet gemakkelijk is om al die taalregels correct toe te passen. 3. Het was heel gebruikelijk elkaars werk uitvoerig na te kijken. In bedrijven had je daar zelfs speciale afdelingen voor. 4. Hoewel er vroeger veel meer aandacht was voor schoon- en correct schrijven, en er dus veel mensen zijn die het toen goed hebben geleerd, blijkt nergens uit dat veel mensen het ook goed konden. 5. Sommige taalregels zijn helemaal niet zo 'taallogisch' als wel gedacht wordt. De 'hen en hun' - regel is idioot complex en gebaseerd op een regionaal idioom. In veel dialekten past dit helemaal niet en de meeste mensen kunnen dit dan ook niet - ondanks goed onderwijs blijft het een te complexe regel. 6. Achter 'als' en 'dan' en 'omdat', 'voordat' en 'opdat' zit de wereld van causaal denken, het denken in oorzaak en gevolg. Verreweg de meeste mensen kunnen dat niet zonder meer goed. Dan is het natuurlijk ook niet zo raar dat je de bijbehorende taalregels ook niet kan toepassen. 7. We leren de jeugd al weer decennia dat communiceren belangrijker is dan correct toepassen van taalregels. Liever schrijven met fouten dan niet communiceren. 8. In de nieuwe media is er een cultuur waarin ook nog de snelheid belangrijk is geworden. 9 Er zijn maar erg weinig mensen die er echt wakker van liggen. Dus wiens probleem is dit dan? Deze lijst wordt te lang. Maar dit lijken me zo wat relevante antwoorden.

Het is een stuk taalverloedring welke maatschappelijk geaccepteerd wordt, net als het hele 'hen/hun' verhaal, of enige/enigste. Taal leeft, verandert. Hoe meer mensen het op die manier gebruiken, hoe gangbaarder het wordt. Op een gegeven moment wordt het dus 'correct' taalgebruik.

Het is een vicieuze cirkel. Kinderen leren vanaf de basisschool al dingen onjuist aan, gebruiken het foutief op de middelbare school en de PABO, en leren het zo aan de nieuwe generatie. Zo sluipen er steeds meer fouten in en blijven ze ook steeds hardnekkiger gebruikt worden.

Kinderen leren die NIET fout op school! Ze leren het goed, maar het is niet iets dat heel veel aandacht krijgt. En ze horen het continu fout om zich heen, thuis, in de winkel, overal, ook op school. Veel mensen beginnen direct te twijfelen als ze moeten kiezen tussen als en dan. Ze hebben het ooit goed geleerd, maar hoe was het ook alweer? En dat is niet iets van tegenwoordig. Ik werd als kind al consequent verbeterd door mijn vader als ik het fout zei. Terecht, en ik ben er blij mee dat hij dat gedaan heeft. Ik doe het nu ook met mijn kinderen. Het verschil is wel dat ik niet iedereen verbeter, dat deed hij dan weer wel...

Nog erger hij is groter dan mij!! Aarrgghhh

Om dezelfde reden dat jij ook die fout maakt. In een vergelijking gebruik je juist dan, bijv. groter dan, langer dan, mooier dan etc... Als gebruik je als iets gelijk is aan wat anders, bijv. even mooi als, even groot als etc. Kortom, je maat zelf de fout, hebt het niet in de gaten en niemand tot nu toe zei daar iets over, dus je bent niet de enige! Toegevoegd na 42 minuten: maakt ipv maat :-)

Ik denk dat in de spreektaal nog vaak de als/dan fout wordt gemaakt. Sommige mensen op straat of waar dan ook, maken die fout ook in de spreektaal. Het kan misschien er aan liggen waar ze vandaan komen, ik weet het niet. Vraag me af als die mensen een brief schrijven of een mail naar iemand typen of ze dan wel het verschil weten tussen als/dan.

In de Nederlandse dialecten bestond het verschil niet. De 'fout' is dus niet fout, maar is fout gemaakt door taaldespoten die in de 17de eeuw spellingregels opstelden en bijvoorbeeld ook de reeds afgeschafte naamvalsvormen verzonnen. Zij verzonnen de regels voor het Standaardnederlands, iets dat door niemand gesproken werd.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100