wat is een cito toets? ik ben van belgië en ik denk niet dat wij dat hebbe?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je hebt inderdaad "De" Cito Toets, de eindtoets van het basisonderwijs. Maar door de hele basisschool heen worden Cito-toetsen gebruikt. Scholen zijn niet verplicht ze te gebruiken, maar wel om een betrouwbaar leerlingvolgsysteem te hebben. Het LVS van het Cito is het meest gebruikt. Vanaf groep 1 (in Belgie 2e kleuterklas) tot en met groep 8 hebben kinderen 2 keer per jaar, halverwege en aan het eind van het schooljaar, een aantal toetsen, waarmee de vorderingen worden gemeten. De scores van de Cito Toetsen van het LVS lopen meestal van A (25% hoogste scores) tot E (10% laagste scores). Er is ook al een nieuw scoresysteem, maar dat wordt nog niet zo verschrikkelijk veel gebruikt volgens mij. De eindtoets van het Cito, die overigens ook niet verplicht is, maar wel het meest gebruikt, helpt mee bij het bepalen van het niveau van het middelbaar onderwijs.

Dat is een landelijke toets die kinderen in groep 8 (zesde klas) in Nederland krijgen. Ze worden getoetst op vaardigheden die zij op de basisschool leren. Aan de hand van die toets wordt bepaald naar welk vervolgonderwijs het kind kan.

In België zou je het min of meer kunnen vergelijken met de eindtermen denk ik.

De Cito Eindtoets Basisonderwijs, vaak afgekort tot Cito Toets of Cito-eindtoets, is een toets voor leerlingen aan het eind van de basisschool. De Citotoets meet de kennis van individuele leerlingen op het gebied van taal, rekenen/wiskunde, studievaardigheden en wereldoriëntatie. Het onderdeel wereldoriëntatie is niet verplicht. De school kan ervoor kiezen dit onderdeel niet af te nemen. Datum afname Citotoets De afname van de reguliere, papieren Citotoets vindt in 2011 op 1, 2 en 3 februari plaats. De resultaten van de Citotoets worden vier weken na de afname bekend gemaakt. Dat is in 2011 in de week van 28 februari. Scholen die de Citotoets later willen afnemen, kunnen de Digitale Eindtoets op de computer laten maken. Dat kan tot uiterlijk 1 april 2011. Uitslag Citotoets De Citotoets helpt bij het maken van een keuze voor het voortgezet onderwijs (vo). Bovendien kunnen basisscholen de toets gebruiken om hun schoolresultaten te vergelijken met die van andere scholen. Regels Citotoets Scholen bepalen zelf de regels voor de Citotoets. Als u klachten heeft over de wijze waarop de school met de toets omgaat, kunt u deze indienen bij de school.

Bronnen:
http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100