Worden er drie versies gemaakt van de examenopgaven voor de middelbare school?

Vandaag, zondag 7 juni 2009, in het nieuws: uit de auto van een leraar zijn ruim 50 examens Biologie gestolen. De leerlingen moeten het examen opnieuw doen, maar het examen zal gelden als de eerste keer en niet als een herkansing. Betekent dat, dat er voor het begin van iedere examenperiode, door het CITO drie versies van alle examenopgaven worden gemaakt? De derde versie dus speciaal voor gebeurtenissen als deze diefstal?

Bij het sluiten van de vraag: Dank voor de antwoorden! Ik heb er veel van geleerd!

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja. Er zijn altijd drie tijdvakken: Tijdvak 1 is het examen dat in principe iedereen maakt en de afgelopen 3 weken heeft plaatsgevonden. Tijdvak 2 is enkele weken daarna, dat is wanneer de meeste mensen hun herkansingen maken, en eventuele inhaaltoetsen. Dan is er eind augustus nog tijdvak 3, voor dit soort speciale gevallen.

Ja er zijn meerdere versie's. Behalve tijdvak 1, 2 en 3 zijn er tegenwoordig ook nog computer examens en proeven met tussentijdse examens halverwege het schooljaar. Er zijn dus vele versies van een examen. De een is gemiddeld niet moeilijker of makkelijker dan de ander.