Wat betekent "pensioenaankoop"?

Ik krijg jaarlijks een pensioenoverzicht. Daar staat dan op de raadselachtige formule: "Uitgaande van dit opgebouwde kapitaal kan een kapitaal ter grootte van € 10.000,- op de einddatum beschikbaar zijn voor PENSIOENAANKOOP". Er kan dan een "ouderdomspensioen worden gekocht van €800,- per jaar".
WAT moet je dan kopen?
WAAR moet je dat kopen?
VAN WIE moet je dat kopen?
Moet je dan meteen voor €10.000 euro kopen of voor €800,-?
Wat als je vergeet te kopen of niet weet waar te kopen?
Kun je een goede aankoop doen en ook een slechte?
Kortom: ik heb geen idee waar die informatie over gaat. Graag opheldering.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je hebt een beschikbare premieregeling. Tijdens je werkende leven stort jij geld bij een verzekeraar of een pensioenfonds. Samen met het resultaat uit de beleggingen heb jij op op het moment dat je met pensioen gaat, een potje met geld opgebouwd. Dit is in jouw geval op dit moment naar schatting €10.000. Dat ga je vervolgens gebruiken om een verzekeringspolis af te sluiten die tot je dood een bepaald bedrag per jaar aan jou zou uitkeren. Op dit moment wordt dat geschat dat dat €800 per jaar oplevert. Let wel: beide bedragen zijn op het moment niet meer dan schattingen. Het gaat er onder andere vanuit dat er nooit wat verandert in jouw werksituatie, van de resultaten van de beleggingen en van de rentestand op het moment dat je met pensioen gaat. Het aankopen van een verzekeringspolis gebeurt pas als je met pensioen gaat. Daar heb je nu nog geen invloed op. Je kan dat ook niet vergeten: je pensioenaanbieder zal je op je 67e (of later) eraan herinneren dat je pensioenbedrag vrijkomt en dat je daar wat mee moet doen. Ter vergelijking: een ander pensioensysteem is het beschikbare-uitkeringssysteem. Hierbij wordt de pensioenuitkering betaald uit de totale pensioenpot die de verzekeraar of het pensioenfonds beheert. De uitkering is dan niet afhankelijk van de hoeveelheid geld die de medewerker gespaard heeft, maar is vaak gebaseerd op het loon en de hoeveelheid uren die hij of zij gewerkt heeft. De meeste Nederlanders hebben op dit moment zo'n pensioenregeling.

Je moet dan met het opgebouwde kapitaal een lijfrente/pensioen aankopen omdat het kapitaal zijn einddatum heeft bereikt. Zie polis. Nadeel is dat je op DAT moment tot aankoop dient over te gaan en bij een lage marktrentevoet kan dat best wat nadelig zijn. Verlenging is vaak wel mogelijk maar dat is een nieuwe polis met extra kosten. Dat kan je doen bij diezelfde maatschappij waar het geld staat maar ook bij een andere verzekeringsmij. of bank (banklijfrente zijn in tijdsduur beperkt maar geven meer uitkering). Bij de consumentenbond en op diverse sites kun je de mogelijke pensioenen per instelling vergelijken. Als je het pensioen/lijfrente niet aankoopt gebeurt er niets. Als je later dat toch wilt doen (als het vergeten was), moet je vaak apart toestemming vragen bij de fiscus. Toegevoegd na 1 minuut: "Dat kan je doen" geldt zowel voor verlenging als voor aankoop pensioen/lijfrente.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100